Közélet

2008.06.26. 20:28

Szabad az út, mehet a szendvics Horvátországba

Felfüggesztette az élelmiszer bevitelre vonatkozó, nagy felháborodást kiváltó rendeletét Horvátország; ezzel azonban csak még nagyobb kavarodást okoztak.

Nagy László

Az enyhítésről még a hatóságok is munkatársunktól értesültek, ráadásul most már végképp senki sem tudja, hogy mit vihet magával és mit nem az a család, amelyiknek mindeddig nem sikerült elvenni a kedvét az Adriától. A horvát vámigazgatóság honlapján a mai napig az eredeti szigorú korlátozással találkozunk, a magyar külügyminisztérium honlapján azonban az eredeti rendelet mellett egy bekezdésben már a következő áll: a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a zágrábi magyar nagykövetséget, hogy a minisztérium
„Az utas személyes poggyászában lévő, állati eredetű termékbehozatal feltételeiről szóló Szabályzat” alkalmazását június 10-től kezdődően 6 hónappal elhalasztja.

Kovács László barcsi vámparancsok megerősítette: ez utóbbi az igaz; az egykilós korlát felfüggesztésének híre mára eljutott a horvát vámszervekhez is. – Nyers húst továbbra sem szabad átvinni, azonban az állati eredetű élelmiszerekből a kint tartózkodásunk idejének megfelelő mennyiséget magunkkal vihetünk – közölte a barcsi vámhivatal vezetője, miután a horvátokkal egyeztetett.

Hogy pontosan mekkora a megfelelő mennyiség, azt ma senki nem tudja megmondani, erre nézve ugyanis a rendelet feelfüggesztői semmilyen támpontot nem adtak az utazóknak. Most tehát méginkább a horvát vámosok jóindulatára vagyunk bízva. Előállhat olyan helyzet, hogy a nyaralni induló család mást gondol a számára megfelelő mennyiségnek, mint a csomagjait átvizsgáló. S hiába érvel a háziasszony a húsz tojás mellett, ha a horvát vámos kisebb étkűnek taksálja a nyaralni induló magyar családot. Úgy tudjuk: sok magyarnak sikerült már eddig elvenni a kedvét az Adriától a szigorú horvát rendelettel. Többen azért mondtak le az utazástól mert nem telt volna nekik minden nap étteremre. Feltehetően más országokban is hasonló hatást értek el, ezért döntöttek most a rendelet felfüggesztése mellett a horvátok.

Szabad, nem szabad!

Az élelmiszerek bevitelére eredetileg ez vonatkozott: tilos nyers húst, tejterméket, tojást, házi kolbászt és sonkát, növényi eredetű élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt és előre lefőzött húsételeket bevinni Horvátországba. Téliszalámiból és hasonló tartós hústermékből, valamint kemény sajtból személyenként összesen egy kilogramm vihető át a határon. Más tartós élelmiszerből - például konzervekből, száraz tésztából, kenyérből -, továbbá italokból - például ásványvízből, üdítőből, sörből - csak személyenként 300 kuna (mintegy 10 ezer forint) értékben lehet vámmentesen bevinni, de kizárólag akkora mennyiséget, amennyi az ott tartózkodásra elegendő. Ezt függesztették most fel a nyári szezon idejére.

Ezek is érdekelhetik