Közélet

2008.07.16. 11:25

Csak Chubby Checker és egy ismeretlen vírus rombolta a hangulatot

Közel hatszáz gyerek üdül a megyei önkormányzat fonyódligeti táborában, ahol a rossz idő és a vírusfertőzés sem lohasztotta le a hangulatot.

Vas András

Rossz időben érkezünk. S nemcsak mert lóg az eső lába, s orkánszerű szél tombol, de valamiféle vírus is felütötte a fejét: a hányással, hőemelkedéssel járó betegség a fonyódligeti tábor minden tizedik lakóját meglegyintette, így nem véletlen, hogy Szegedi Ágnes táborvezető meglehetősen gondterhelten hallgatja a szükséges intézkedéseket soroló tisztifőorvost.

– Nézzenek nyugodtan körül, a programokról pedig kérdezzék Iváncsik Gábornét – int a tábor belseje felé. Mely a zánkai gyermekváros után a második legnagyobb gyermeküdültetőhelyként huszonkilenc esztendeje nyitotta meg kapuit. S mely meglehetős átalakuláson ment át az elmúlt években: a régi, nagy sárga sátrak ma már jórészt csak raktárként funkcionálnak, a szobák is komfortosabbá váltak, s rengeteg új szórakozási lehetőséggel bővült az üdülő. Persze, aki a rendszerváltás előtt tette itt tiszteletét, azért ráismer az úttörőként bebarangolt helyekre. A nagyszínpad és környéke például szinte semmit sem változott, ha jobban körülnéznénk, talán még a pol-beat csillag, Dinnyés József lábnyomát is meglelnénk. Ő ugyan mára már új stílusban nyomul, a helyi zenefelelős viszont még hisz a korabeli zenében: a hatvanas évek slágerei bömbölnek a hangfalakból – a szomorú időben Chubby Checker rockandrollja lombozza a más hangzáshoz szokott ifjúság amúgy rózsás kedvét...

Jelenleg közel hatszáz gyerek üdül a megyei önkormányzat táborában – kedvezmények nélkül faházban éjszakázva, háromszori étkezéssel 3500 forintba kerül a somogyiak számára egy nap –, nagy részük a kézműves alkotóhét, esetleg a nagyszülő-unoka tábor kedvéért érkezett Fonyódligetre, de akad három focicsapat is, akik egyfolytában edzenek. Nekik tehát nem okoz nagy változást a hirtelen ősziesre fordult időjárás: jórészt eddig is futással, tréningekkel teltek napjaik, ám a többieknek megszaporodott a szabadidejük. Ennek ellenére kevés unatkozó gyereket látni, a többség az esőmentes pillanatokat kihasználva focizik, kosarazik, biciklizik – a tábori programfelelősöknek köszönhetően mindenki talál elfoglaltságot magának.

– Akadnak állandó, hetente turnusonként ismétlődő programjaink – mondja Iváncsik Gáborné –, melyek csak az aktuális időjárástól függnek.
A kézművestábor lakói emellett báb-, hűtőmágnes és gipszfigura-készítéssel, pólószitázással múlathatják az időt, de állandóak a sport- és ügyességi versenyek is, a fürdést-napozást pedig a hatalmas séták, beszélgetések helyettesítik. No és a hűvösebb időben előtérbe kerül az étkezés is: a megszokottnál nagyobb a sikere a déli zellerkrémlevesnek és bakonyi szeletnek. Teli hassal pedig a hangulat is gyorsan emelkedik. Főként, hogy kiderül: az előrejelzés szerint szerdára már ismét itt a kánikula...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!