Közélet

2008.09.28. 17:11

A turizmusra gyúrnak Csurgón

Kinőtte a térséget a csurgói őszi mezőgazdasági fesztivál. Tizenegy éve szervezte meg először az önkormányzat és a hegyigazdák.

Varga Andrea

Szászfalvi László, Csurgó polgármestere a szombati megnyitón úgy fogalmazott: az összetartozás és identitás tudat erősítését is szolgálja a fesztivál.
– Amikor válságban van az ország, nehéz helyzetben a települések, s az felénk az üzenet, hogy nincs szükség az aprófalvakra, külön gratuláció illeti, aki a települések megmentésén munkálkodik – mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Az összetartozás és identitás tudat erősítését is szolgálja a fesztivál
[/caption]
A kiállításnak idén új helyszíne volt, a városi sportcsarnok, ahol harmincöt kiállító mutatkozott be. A megvásárolható termékek mellett, helyet kaptak információs standok, szervezetek is. Többek között a megyei agrárkamara, az iharosi lovagok, vagy a faluját népszerűsítő nemesdédi stand, fényes almáival, lekváros köcsögeivel. Halászi Attiláné polgármester büszkén újságolta: négy pótkocsi tököt termelt az önkormányzatuk, és a málna, eper lekvár is saját.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Harmincöt kiállító mutatkozott be
[/caption]
A sportcsarnok mellett kulturális programok, szüreti étkek főzőversenye zajlott, a közösségi házban Leader-fórumot szerveztek. Noha nem kevés forrás érkezhet a térségbe, kevesen érdeklődtek. Füstös János a Vidékünk a Jövőnk Szövetség elnöke azt mondta: sok helyen találkoznak passzivitással.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A sportcsarnok mellett kulturális programok, szüreti étkek főzőversenye zajlott
[/caption]
Megtudtuk: az első Leader-program augusztus 31-én zárult le és százmillió forintos keretösszeget biztosított a kistérségnek. Ezúttal 42 település társult az 1, 3-1, 4 milliárd forintos forrás megszerzésére. Az első programban kevés vállalkozó pályázott, a viszonylag magasabb önrész miatt – a civilek, önkormányzatok és egyházak részvétele nyolcvan százalékos volt –, s egyetlen munkahelyteremtő pályázat sem érkezett. Most azonban muszáj ezen javítani, ugyanis kitétel, hogy a rendelkezésre álló összeg 45 százalékát turisztikai-, valamint kis- és mikrovállalkozások fejlesztésre kell fordítani. Ha nem így történik, arányosan csökken az összes támogatás.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kinőtte a térséget a csurgói őszi mezőgazdasági fesztivál
[/caption]
– Ez nem lesz könnyű nálunk, ahol a legtöbb vállalkozó nem a fejlesztésen gondolkodik, hanem azon hogy ne kelljen embert elküldenie – mondta Füstös János.
Az őszi fesztivál program sorozathoz idén egy hatvan millió forintos beruházás átadása is kapcsolódott. A közösségi ház második szintjén információs és turisztikai központot avattak.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A turizmusra gyúrnak Csurgón
[/caption]
Sárdi Árpád, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: 2004-ben indult a Dráva- projekt, amelynek a csurgói beruházás az utolsó, negyvennegyedik projekteleme. Noha eleinte maga is kételkedett benne, hogy csupán öt százalékos önerővel, 1, 1 milliárd forintot elnyerhetnek, mégis megtörtént. 29 helyi és két megyei önkormányzat fogott össze a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal. A tervek szerint folytatás is lesz: egy horvát- magyar határon átnyúló projekt.

Kaslik Edit-ösztöndíjat kapott Klisz Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki karának hallgatója. Kaslik Józsefné a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt lánya – aki a Habitat for Humanity munkatársa volt – emlékére alapította az ösztöndíjat 2005-ben, azzal a szándékkal, hogy támogassa az adott évben érettségizett és felsőoktatási intézménybe felvételt nyert, valamely területen tehetséges fiatalokat. Minden évben az őszi fesztivál keretében adják át, ünnepélyesen. Idén hárman pályáztak az ösztöndíjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!