Közélet

2008.12.27. 09:25

Megbotlott a program, pénzére vár a csurgói iskola

Ez év decemberéig 19 ezer 435 felnőtt tanulását támogatta a Lépj egyet előre! program és további 23 ezer 465 regisztrált jelentkezőt tart nyilván a számítógépes rendszer. Somogyban 1139-et.

Varga Andrea

– Áprilisban kezdődött, decemberben zártunk, de eddig egy fillért nem láttunk – panaszolta Maász Róbert, a csurgói Somogyi TISZK Nagyváthy János Középiskolája és Szakiskolája igazgatója a bevontelektródás hegesztőtanfolyam kapcsán, amelyet a Lépj egyet előre! felnőttképzési program keretében szerveztek. Például a tankönyvet kifizették, de a vizsgáztatás díjait előre, az iskola költségvetéséből kell finanszíroznunk, akárcsak a tanárok pénzét, mert nem tudjuk, mikor kapjuk meg a támogatási összeget. Pedig nem olcsó ez a képzés, lemezeket, fémeket, elektródát vásároltunk, amelyeken gyakoroltak a hallgatók.
Az igazgató szerint ez a negyedik tanfolyam, amikor nem zökkenőmentes a program, többek között csúszik a kifizetés.



D. Szekeres Ágnes, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) vezető főtanácsosa azt mondta: a papíralapú dokumentáció alapján a kifizetést az FSZH elindította, de mivel az utalások is a számítógépes programban történnek, a rögzítés hiánya miatt a kifizetést a rendszer megakadályozta.

– Az FSZH munkatársai nem avatkozhatnak be a rendszerbe – közölte –, abban mind a hallgatókra, mind a képzésekre, elszámolásokra vonatkozó adatokat a képzőnek kell rögzítenie.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Lépj egyet előre! – biztatnak pénzzel és szakmával
[/caption]
A minisztérium munkatársától azt is megtudtuk: a magyar kormány 2006 januárjában hirdette meg a Lépj egyet előre! programot, amely a felnőtt lakosság képzettségi szintjének emelését, ezáltal munkához jutási esélyeinek javítását tűzte ki célul.

Őrből túl sok van

A túlképzés megakadályozása érdekében az élelmiszer- és vegyiáru-eladó, kéz- és lábápoló, műkörömépítő, biztonsági őr, kereskedő, boltvezető, nehézgépkezelő, ruházati eladó, szociális gondozó és ápoló, valamint takarító szakmák megszerzéséhez 2008 első negyedévétől már nem kérhető támogatás. Ugyanakkor átképzésre kaptak lehetőséget az elavult szakmával rendelkezők.

A program második üteme 2007 novemberében indult. A 2009. augusztus végéig tartó szakaszban közel 20 ezer felnőtt ingyenes szakképzésére, illetve 7–8. osztályos felzárkóztató képzésére van lehetőség az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával.

A rendelkezésre álló keretösszeg a képzés költségén kívül a tankönyvtámogatást, legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű felnőtteknek 150 teljesített képzési óránként egyhavi minimálbérnek megfelelő összegű megélhetési támogatást, valamint a sikeres vizsga utáni pénzösszeget is tartalmazza. A rendelkezésre álló forrás hetven százalékát a szakképzetlenek képzésére fordítják.

A program az országosan keresett szakmákat részesíti előnyben. Ezek jellemzően az építőipari, a gépipari munkakörök, mint az ács-állványozó, a burkoló, kőműves, az esztergályos, a forgácsoló, a hegesztő és a lakatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!