Közélet

2009.01.17. 08:13

Gázkrízis: fejlődést hozott a válság Siófokra

Az energiaválság hatására újabb lendület előtt áll a siófoki székhelyű Kőolaj-vezetéképítő Zrt. A cég árbevételei is jelzik a nagynyomású gázvezeték-építés piacának bővülését.

Kolumbán Tünde

Míg az energiaválság másnak a bizonytalanságot jelenti, addig a több mint fél évszázados múltra visszatekintő siófoki vállalatnak épp az ellenkezőjét. Mivel az orosz-ukrán gázvita, amelynek első felvonása 2006-ra taksálható, az elmúlt két évben ráirányította a figyelmet a tranztithálózatok fejlesztésére, ezért a KVV Zrt. az energiaválság nyertese lehet.
– Én úgy fogalmaznék: szerencsések vagyunk, hogy az a piac, amiben iparosként több mint 50 éve dolgozunk, felélénkült. Ez annak is köszönhető, hogy a MOL Magyarországon tudatos vezetékfejlesztést folytat – mondta Tarsoly Gyula vezérigazgató, és hozzátette: az, hogy létezik olyan piacvezető hazai cég, amely nemcsak fejlett gépparkkal, de hozzértő szakembergárdával is rendelkezik a nagy átmérőjű gázvezeték-építés terén, az országnak is előnyös, hiszen a munkát gazdaságosabban tudják elvégezni, mint ha külföldi vállalkozókat kellene bevonni.



Mindkét vezeték kell!

Az orosz-ukrán gázvita miatt ismét sürgetik a Nabucco és Déli Áramlat megépülését. Tarsoly Gyula elmondta: cégük az elmúlt tizennyolc évben minden jelentős gázvezeték építésnél jelen volt, és azt szeretnék, ha ez így is maradna. A két vezetékről annyit mondott: nekik az a lényeg, hogy minél több kilométernyi vezeték megépüljön.

Mára bizonyossá vált, hogy a biztonsághoz további gázvezeték-hálózatok szükségesek, de nem volt ez mindig így, hiszen a nagynyomású vezetéképítés piacát a 2006 óta tapasztalható keresletélénkülés előtt pangás jellemezte, ami a tavaly már 15 milliárd forintos árbevételt elérő cégnél is érzékelhető volt. Többször hajszálon múlt a túlélésük. A cég a gazdasági válság idején sem kényszerül leépítésre, sőt munkaerő-fejlesztést tervez. A Kőolajvezeték-építő Zrt. a várakozások szerint az Északi Áramlatnak nevezett tranzitvezeték építésébe is bekapcsolódhat, amely a tenger alatt, a volt kelet-német területeken keresztül biztosít összeköttetést az orosz gázmezők és Nyugat-Európa között. Ha a vállalat Németországban beadott ajánlatai realizálódnak, a négyszáz embert alkalmazó ipari vállalatnak további ötven dolgozóra lesz szüksége.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!