Közélet

2009.01.27. 08:12

Roma kincsek: ellenszél az előítéleteknek

Vesszőt fontak és beás dalszövegekre ropták a diákok. – Ellensúlyozni kell a sok negatívumot, ami a médiában megjelenik – egymástól függetlenül hárman mondták ezt a szentgyörgyi iskolában, ahol Kincsünk a kultúránk címmel rendezett a gyerekeknek „roma-napot” a Kisbajomi Etnikai Cigány Szervezet és a helyi kisebbségi önkormányzat pályázati támogatással.

Füleki Tímea

Kikerekedett szemek és néhány kuncogás volt több tanuló első reakciója, amikor Szegedi Ferenc előadásában az első beás szövegek és dallamok felcsendültek, de alig negyedóra kellett hozzá, hogy az iskola sportcsarnokát betöltsék a roma tánclépéseket próbálgató nebulók. Egy másik teremben Vékonyné Nagy Éva naiv festőnő invitált munkáival megmerítkezésre az etnikum kultúrájában. Kakas József kisbajomi népművész, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke vesszőfonásból tartott bemutatót. A diákok is készítettek fonott karikákat.

A program ékes bizonyítéka, hogy az általános iskolások messzemenőkig toleránsak. Az is kiderült: nem Szentgyörgy az a hely a megyében, ahol a legnagyobb szakadék tátong roma és „nem roma” lakosság között.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szentgyörgyön nincs nagy szakadék romák és nem romák között
[/caption]
– Nálunk nincsenek ilyenek – nehéz írásba foglalni, milyen büszkeséggel csillant fel a szeme Farkas Józsefnek, a helyi kisebbségi önkormányzat elnökének, amikor a cigányság és a magyarok közti esetleges konfliktusokról kérdeztük. – Hány település mondhatja el, hogy a közmunkásoknak több mint a fele roma, akiket örömmel hív vissza később az önkormányzat, ha jól dolgoznak? Nem tudom, hol vállalja még át a falu a hátrányos helyzetűek és a gyerekek gyógyszerellátását. Aprított tűzifát visz az önkormányzat a rászorulóknak, és a segélyezés is korrekt – így az elnök, aki külsős tagja a település szociális bizottságának, és siet hangsúlyozni: a segéllyel azért óvatosan  kell bánni. Kiemelte: elévülhetetlenek a helyi pedagógusok érdemei abban, hogy nem jellemzőek a problémák cigány és magyar között.

Tizenhat százalék a roma gyerekek aránya a szentgyörgyi iskolában, ahova öt település gyerekei járnak, tudtuk meg Navracsics Endre igazgatóhelyettestől, helyi önkormányzati képviselőtől. – Nem csak azért fontosak a hasonló rendezvények, hogy a helyi társadalom elfogadja és megismerje a roma kultúrát, hanem hogy a roma gyerekek is felismerjék a bennük rejlő értékeket – fogalmazott. Hozzátette: roma tánccsoportot alapítanának Szentgyörgyön.  

Címkék#Romaügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!