Közélet

2009.03.06. 08:17

Belerokkannak a kisiskolák a tornatermek fenntartásába

Több mint két évvel ezelőtt adták át a PPP-rendszerben épült tornacsarnokokat, majd a tanuszodákat. Az önkormányzatok azóta szembesültek vele, hogy nem elég megépíteni, működtetni is kell azokat.

F. Szarka Ágnes

A szennaiak Suchman Tamásnak írtak segítségkérő levelet, a nagybajomi polgármester is arról beszél: fejre áll a költségvetésük a PPP-szisztémában (az önkormányzat, a magántőke és az állami finanszírozás együttes erejével) felépült szép új tornatermük hatalmas fenntartási költsége miatt.
Előbb a tornacsarnokokat, majd az uszodákat adták át Somogyban. Mostanra mindenütt szembesültek vele: irdatlan pénzeket visz el a létesítmények üzemeltetése.

Szennában reggeltől kora délutánig az iskolások birtokolják a csarnokot, utána jönnek a felnőttek. Télen nagyobb az érdeklődés, ebben az időszakban nehezen lehet szabad időpontot találni. Salamon Gyula polgármester azt mondta: 42 milliós működési hiányuknak csaknem a fele a csarnok finanszírozásából ered. Ezért levélben segítséget kértek Suchman Tamás országgyűlési képviselőtől, a PPP-program somogyi projektfelelősétől. – Alig kétszázezer forint bevételünk származik a csarnok bérbeadásától – így Salamon Gyula. – Fenntartunk iskolát, óvodát, s a csarnok törlesztését is fizetjük. Lassan belerokkanunk...Suchman a kormánytól kér segítséget

Suchman Tamás országgyűlési képviselő, a PPP- program országos projektfelelőse azt mondta, hogy nemcsak Szennából, hanem több településről is megkeresték, hogy segítsen a törlesztőrészletek fizetésében. – A sportlétesítmények átadása után is figyelemmel kísérem a sorsukat – mondta

a somogyi képviselő. Több helyről megkerestek; egyedi elbírálást senkinek sem ígérhetek, de a helyzet értékelése után javaslatot fogok tenni a kormánynak valamennyi helyszín érdekében.– Az idén ötvenhatmillió forintot fizetünk a lízingkonstrukció törlesztésére – mondta Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere. – Tizenöt év múlva kerül a tulajdonunkba a csarnok. A kihasználtságával nincs baj, rendszeresen telt házzal üzemel, de a bevételei a működési költség húsz százalékát sem fedezik. Emellett az önkormányzat százmillió forint forráshiánnyal küszködik. Van egy gyönyörű sportlétesítményünk, de fejre áll tőle a költségvetésünk.

Magyaratádon is száz százalékig kihasznált a csarnok, de így is csak ötszázezer forint a bevétel. Az önkormányzat havi kétmillió forintot fizet törlesztőrészletként. Csurgón évente 46 millió forintot utalnak át a sportcsarnok számlájára, ez a törlesztőrészlet mellett az üzemeltetést és egyéb költségeket is magában foglalja.

Somogyjádon teljes kihasználtsággal működik a csarnok. Lőrinczné Kiss Ilona polgármester azt mondta, hogy szinte mindennap késő estig és hétvégeken is foglalt. Fociznak az öregfiúk, röplabdáznak, kosaraznak alkalmi és szervezett csapatok. Rendszeresek a rendezvények, különböző kulturális és sportprogramok. Az önkormányzat évente 26-27 millió forintot költ a lízingre, a működtetésből egymillió forintjuk jön össze. A sportcsarnok közcélú feladatokat is ellát, így a helyi és a környező települések civil szervezetei térítés nélkül vehetik igénybe. A PPP-rendszerben négy tanuszoda is épült. Az állam nemcsak a törlesztéshez, hanem a működtetéshez is ad támogatást.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] Belerokkannak a kisiskolák a tornatermek fenntartásába
[/caption]Lengyeltótiban évente 47 millió forinttal könnyíti meg a kasszát a törlesztés. A tervezett bevétel két és fél millió forint. A költségvetésben 18 millió forint forráshiánnyal számoltak, amit hitelből kénytelenek pótolni. Nagyatádon 57 millió a törlesztőrészlet, és az üzemelés során négy-ötmillió forint bevételre számítanak. Az üzemeltető több mint 63 millió forintot ad vissza az önkormányzatnak, ami fedezi a működtetés költségeit. Ormai István polgármester szerint a PPP-rendszeren kívül nincs egyetlen olyan pályázati támogatási rendszer sem, ahol a működési költségek egy részét is finanszírozná az állam. Nagyatád első embere azt mondta, hogy az önkormányzatnak egyelőre nem okoz gondot a tanuszoda finanszírozása. Tabon az önkormányzat éves szinten ötvenhétmillió forintot fizet a tanuszoda törlesztésére. Marcaliban még nem jogerős a használatbavételi engedély, egyelőre próbaüzemben működik az uszoda, így a törlesztést sem kellett elkezdeni.

a somogyi képviselő. Több helyről megkerestek; egyedi elbírálást senkinek sem ígérhetek, de a helyzet értékelése után javaslatot fogok tenni a kormánynak valamennyi helyszín érdekében. Belerokkannak a kisiskolák a tornatermek fenntartásába -->

Ezek is érdekelhetik