Közélet

2009.03.02. 20:34

Utazás kiállítás: Siófok harmadik a standszépségversenyen

A Hotel Kardosfának már az Utazás 2009 Kiállítás ideje alatt megtérült a részvétel költsége. A somogyi résztvevőket kértük arra, hogy vonjanak gyorsmérleget.

Czene Attila

Borbély Judit, a Balatoni Hajózási Zrt. marketingvezetője azt tapasztalta, hogy a belföldi utazásokat hirdető pavilonban több érdeklődő fordult meg, mint ahol a külföldiek állítottak ki. Sokan vitték a hajóutakat és a szálláshelyeket bemutató prospektusaikat. 

– Én az idei kiállítást sokkal gyengébbnek ítélem, mint a korábbi években szervezetteket – mondta Kenéz István balatonlellei polgármester, a fonyódi kistérség elnöke. – Kevesebb volt a látogató is. De majd a nyári szünet végén látjuk hitelesen, hogy volt-e, s ha igen, akkor mennyi a részvétel hozadéka. 

– Ez volt az első kiállítás, amelyen az idén részt vettünk, a következő időszakban alföldi nagyvárosokban mutatkozunk be – mondta Illés Virág, a zamárdi Tourinform iroda vezetője. – Az összes prospektusunk elfogyott. Érdemes volt eljönni. Úgy látom, mindenki igyekszik a legszebb arcát mutatni. Feltörekvőben vannak a kistérségi összefogások.

Sörös Ágnes, a somogyvámosi Krisna-völgy turisztikai szervezője nagyon jó tapasztalatokat szerzett a vásárról. – Felmérésünk szerint öt perc alatt a mi standunkon huszonöt érdeklődő forult meg, míg az egyik szomszédunknál egy, a másiknál pedig négy. Szinte mindig kíváncsiskodott nálunk valaki. Az érdeklődők mintegy 60-70 százaléka járt már nálunk Krisna-völgyben, de szeretnének visszajönni, érdeklik az újdonságaink. Több mint száz partnerrel, elsősorban hotelek és utazási irodák képviselőivel sikerült kapcsolatot teremteni.

– Viszonyítási alapom nincs, mert tavaly nem vettünk részt az Utazás kiállításon, de bízom abban, hogy lesz hozadéka az idei megjelenésnek – mondta Klenovics Anikó, a Hotel Kardosfa szállodavezetője. – Akciónkra mintegy húszan jelentkeztek a standunkon, a kiállításon való részvételünk költsége ezzel bejött. A vendégek nem szeretnek gyorsan foglalni, inkább gondolkodnak, ezért később is várható jelentkezés. Azt tapasztaltam, hogy honlapunkkon megháromszorozódott-megnégyszereződött a látogatók száma.

Sárdi Árpád, a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerint jó döntés volt, hogy a Dél-Dunántúl közös standon mutatkozott be, mert a vásár történetében először impozánsan tudtak megjelenni, és kiegészíteni egymás szolgáltatásait. – Jövőre arra törekszem majd, hogy a somogyiak ne a pavilon különböző részeiben mutatkozzanak be, hanem együtt – mondta. – Amíg régen a külföldi pavilonban volt nagyon sok érdeklődő, úgy idén a belföldiben, ami reméljük, a vendégéjszakák számában realizálódik. Mi, somogyiak nem vallottunk szégyent a megjelenésben, a prospektusokban és a kínált szolgáltatásokban sem. Jó választás volt Koltai Róbert színművészt, mint a stand arcát felkérni, hogy Somogyba invitálja az embereket.

– Bebizonyosodott, hogy nem megyék, hanem régiók és települések vannak – mondta Sárdi Péter, a kaposvári vagyongazdálkodási intézmény igazgatója. – A megyeszékhelyen és környékén olyan kínálatot kell biztosítani, amely több napi értelmes elfoglaltságot nyújt a vendégeknek. A kaposvári standot többezer ember látogatta meg. Nagyon érdeklődtek a Festők városa és más kulturális rendezvények, valamint a virágfürdő iránt. Sajnos amikor minőségi szálláshelyek után érdeklődtek, azt kellett válaszolnunk, hogy ilyen Kaposváron nincs. Ez pedig feladatot is szab a jövőre nézve.

Csima Kata, a balatonföldvári kistérség marketing menedzsere a tavalyinál sikeresebbnek ítélte meg a budapesti megjelenést. – Háromszor annyi kistérségi kiadványt tudtunk eljuttatni az érdeklődőkhöz, mint 2008-ban – tette hozzá. – A kiállításon szerintem kevesebben vettek részt, de jobb helyen volt és szebb lett a standunk. Sokakat vonzott az általunk kínált túrázás, már csak azért is, mert alacsony költségigényű.

Iharosi István, a nagyatádi fürdő vezetője úgy látja: hogy vannak tőkeerős szolgáltatók, akik meg tudnak jelenni önálló és nagyon színvonalas standokkal, míg például nekik szerényebbek a lehetőségeik. Nagyon fontosnak tartja, hogy a kiállítás első napján tudott egymással értekezni a szakma a fejlesztésekről, további lehetőségekről. Míg nemzetközileg egy-két százalékos visszaesést prognosztizálnak az ágazatban, Magyarországot illetően a becslés nagyobb szórást mutat; stagnálástól a húsz százalékos visszaesésig.

– A várakozáson felüli látogatólétszámot tapasztaltunk – árulta el Halász Klára, a siófoki Tourinform iroda vezetője. – Ezernél több prospektust vittek el az érdeklődők, Siófok harmadik helyezett lett a standszépségversenyen. A jövőben az internet lesz a nyerő, egyre többen foglalnak szállást és szolgáltatásokat foglalni a világhálón.

 

Megnézi a Tojásmúzeumot, de kerékpározni nem fog

Varga Tímea, a sonline.hu régi olvasója Felső-Ausztriából érkezett, Salzkammergut térségébe toborzott turistákat két kolléganőjével. – Nagy örömmel tapasztaltam, hogy az érdeklödés sokszorosára növekedett Salzkammergut iránt – summázott. – Mindenkinek az volt a véleménye a kiállítás előtt Magyarországon is és Ausztriában is, hogy ne várjunk túl sok jót a hírekben hallott gazdasági kilátások után, de hát azért meg kell próbálni.

Sok visszatérö érdeklödö volt, aki elmesélte, hogy milyen sok mindent látott már, és azt kérdezte, hogy tudunk-e újat, mást ajánlani. Ez nem volt nehéz, hiszen Salzkammergutban 79 tó van és egyiknek szebb a fekvése mint a másiknak. – A somogyi standok nagyon figyelemfelkeltőek voltak, rengeteg színes, színvonalas prospektussal, ajánlattal – tette hozzá. – A Siófoki Tojásmúzeum képviselöje pillanatok alatt annyi információval árasztott el és olyan kedvesen, hogy biztos meglátogatjuk a múzeumot. A büntetésvégrehajtó intézet igali üdülési ajánlata kicsit meghökkentő volt, és nem tudtuk elképzelni mit is takar a neve. A szennai skanzenról sajnos csak egy képeslapot találtam, és kérdésemre se tudtak több felvilágosítást adni. A hátul ülö úr csak megjegyezte, hogy már többen keresték, jövöre majd hozniuk kell mást is. Szerettem volna több információt kapni a balatoni kerékpárutakról, de csak kelletlenül rámutattak a kerékpáros térképre, hogy itt van. Nem igazán tükrözte a standon ácsorgó-ücsörgő hölgyek-urak viselkedése, hogy örülnének, ha az ő régiójukban tölteném a következö szabadságomat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!