Közélet

2009.10.08. 10:25

Goodbye két tannyelv!

Siófokon és Kaposváron is remélik: csak ijesztget a kormány a támogatás elvonásával.

Kolumbán Tünde, Márkus Kata

A költségvetési tervezet szerint a jövő tanévtől megszűnne a két tannyelvű képzések támogatása. Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője korábban úgy nyilatkozott: a két tanítási nyelvű oktatás nem számít oktatási alapfeladatnak. Tatai Tóth András azt mondta: nem akarják megszüntetni a két tannyelvű képzést, hanem a finanszírozás módosítását szeretnék, a képzés költségeit az önkormányzatoknak vagy a szülőknek kellene állniuk.

A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban közel húsz éve, 1990 óta folyik német–magyar két tannyelvű képzés, az öt évfolyamon jelenleg mintegy 130 diák tanul. Varga Zoltán, az iskola igazgatója úgy fogalmazott: húzd meg, ereszd meg típusú tesztelésnek tartja a támogatásmegszüntetési híreket. – Ez megint az oktatás ellehetetlenítésére irányuló törekvés, bár úgy tudom, hogy a napokban már felmerült az ügyben, hogy talán mégsem kellene megszüntetni a támogatást – mondta Varga Zoltán.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Munkácsy Mihály Gimnáziumot is érinti az elvonás
[/caption]
Varga Zoltán szerint a normatíván felül, a két tannyelvű oktatás támogatására adható összeg megvonásával egy diák képzése évente 60-70 ezer forintjába kerülne a szülőknek vagy a fenntartó önkormányzatnak. Kérdés, hogy képesek-e ezt a tandíjat állni a szülők, illetve az egyébként is nehéz helyzetben lévő önkormányzatok.

Kaposváron többek között a Munkácsy Mihály Gimnáziumot is érinti a két tannyelvű képzésre fordítható többletnormatíva januártól tervezett elvonása. A város érintett intézményei összesen kilencmillió forinttal kapnak kevesebbet jövőre e képzési formára a tervek szerint.

– Nem csupán a két tannyelvű képzésben, de az egyéb oktatási területeken is törvénysértő módon tudunk csak megfelelni az elvonások után az előírásoknak – mondta el érdeklődésünkre Gulyás Mihály, a Munkácsy Mihály Gimnázium igazgatója.

– A két tannyelvű képzésben három tárgyat idegen nyelven oktató tanárnak törvényi kötelezettség nyelvpótlékot fizetni – folytatta Gulyás Mihály igazgató. Ám ha nem lesz rá fedezet, miből? Az már látszik, ha központilag nem biztosítják a feltételeket a feladatellátáshoz, bajba kerülünk. Az is egyértelmű, hogy ilyen elvonások mellett nem támaszthatók követelmények. Arra gondolni sem merek, hogy a kormányzat ezt az oktatási formát meg kívánja szüntetni.



Gulyás Mihály szerint jogszabálysértő az a központi elképzelés is, miszerint máshonnan kell a két tannyelvű képzés finanszírozására forrást találni, például a szülőknek kellene állniuk. – A közoktatás ingyenes – mondta Gulyás Mihály –, külön szolgáltatásért kérhetünk pénzt a szülőktől, ez nem az.

Magyarországon huszonkét éve folyik két tannyelvű képzés: az első angol nyelvű oktatás 1987-ben indult a budapesti Karinthy-gimnáziumban és Sárospatakon. Ma több mint száz iskolában működnek két tanítási nyelvű osztályok. Ezekbe mintegy harmincezer diák jár, akik általában öt tárgyat idegen nyelven tanulnak, és idegen nyelven is érettségiznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!