Közélet

2009.10.27. 08:06

Táppénz beszél, betegszabadságra ír a válság

Jelentősen megnőtt a biztosítási jogviszony megszűnése utáni három napon belül, passzívként kezdődő táppénzes napok száma Somogyban. Az év első kilenc hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest 73 százalékkal többet töltöttek a somogyiak a keresőképtelenségnek ebben a fázisában.

Balassa Tamás

A növekedés drámaiságát mutatja, hogy mindeközben a táppénzes napok száma hat százalékkal csökkent. Brandtmüller István, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) somogyi kirendeltségvezetője elmondta: a számok igazolják, amit a munkanélküliségi ráta emelkedése mutat: Somogyot is elérte a gazdasági válság. A munkahely elvesztése tényleg beteggé tehet.
Molnár Barbara OEP-szóvivő kérdésünkre elmondta: egyre kevesebb időt töltenek az emberek táppénzen. Korszerűbbek a gyógyászati eljárások, kifinomultabbak a gyógyszerek. És  szigorúbbak a szabályok, a passzív táppénzes időszak felső határa már csak 30 nap, évekkel ezelőtt még 365 volt. A jogszabályalkotók így próbáltak gátat vetni annak, hogy a munkavállalók a táppénzes ellátásba meneküljenek munkahelyük elvesztése miatt.   

Molnár Barbara, az Országos  Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője hozzátette: a táppénzes napok számának csökkenésében az is szerepet játszhat, hogy a munkahelyüket féltők nem mernek elmenni táppénzre. Inkább dolgoznak, ameddig csak lehet. Ugyanakkor a számok hátterében lehetnek szezonális ingadozások. Azt, hogy milyen hatással van a gazdasági válság a táppénzkasszára, egyelőre nem lehet megmondani, tette hozzá a szóvivő.
Ha az esetek számát nézzük, akkor 2009 első negyedéve és első fél éve is elmarad a 2008-as adatokhoz képest. A kifizetések összege ugyanakkor évről évre emelkedik, ami viszont a keresetek emelkedésével magyarázható. A számokból tehát az látható, hogy nem menekültek az emberek táppénzre a gazdasági válság elől, tudtuk meg a szóvivőtől.



Somogyban az idei év első kilenc hónapjában csaknem harmincezer nappal kevesebbet töltöttek táppénzen az emberek, pontosabban a somogyi székhelyű cégek munkavállalói. (Jelentős foglalkoztatóknak több telephelyük működik az országban.) Ez csaknem hatszázalékos viszszaesést jelent. A kifizetett öszszeg mintegy harmincmillió forinttal kevesebbel terhelte a táppénzkasszát, mint a tavalyi azonos időszakban. Idén összesen mintegy 1,1 milliárd forintot fizettek ki Somogy megyében szeptember végéig.

A baleseti táppénzes napok száma csaknem 30, a kifizetett összegé csaknem 24 százalékkal csökkent az idei év első kilenc hónapjában a tavalyihoz képest. Ebből annyi következhet, hogy a betegállományba kényszerültek mihamarabb igyekeznek visszatérni a munkába. Egyes szakértők arra is rávilágítanak, hogy a válság miatt érezhető ipari és kereskedelmi visszaesés kisebb járműforgalmat jelent, és ezzel a balesetek száma is mérséklődik, de ezt már a baleseti statisztikákkal lehetne igazolni.

Az országos számokból látható: a biztosító augusztus végéig már kifizette az éves 102,8 milliárdos előirányzat 72 százalékát, a szigorúbb táppénzszabályoktól azonban jelentős megtakarítást remélnek. A válság hatására megszűnt munkahelyek miatt ugyanis már nem nő tovább a táppénzen lévők száma, éppen ellenkezőleg: augusztusra az első fél év 80-90 ezres átlagához képest csaknem 25 ezerrel csökkent.
Molnár Barbara kiemelte: tévesen értelmezett sajtóértesülés volt, amely az influenzajárvány mértékétől tette függővé, miként alakul idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár táppénzkiadása. Az influenzából ugyanis jellemzően két héten belül felgyógyulnak az emberek, ami legfeljebb az Egészségbiztosítási Alap másik szegmensére, a gyógyszerkasszára jelent terhet, és nem a táppénzes kifizetéseket szaporítja.

Az augusztusi változások – emelte ki a szóvivő – nem a táppénzre vételt szigorították, hanem a kifizetések mértékét csökkentették. Mint ismeretes, a biztosítotti jogviszony idejétől függően a napi átlagkereset hatvan, illetve ötven százaléka lett a korábbi 70 és 60 százalék helyett a táppénz mértéke. Ötven százalékra esett vissza a kórházban töltött időre járó táppénz mértéke is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a legtöbben légúti megbetegedések miatt mennek táppénzes állományba. Őket követik a mozgásszervi bajok, a vírusfertőzések, a sérülések, az emésztőrendszer betegségei, a keringési bajok, majd a mentális betegség miatt táppénzre kerülők. A sorrend ebben a listában évek óta változatlan.
Az igazolt napok szerinti listát a mozgásszervi és a légúti betegségcsoportok vezetik évről évre, majd a terhességgel kapcsolatos hiányzások, a sérülések, a mentális problémák, a keringési rendszer megbetegedései és a vírusfertőzések következnek.


Új influenza elleni oltás: kisebb a bizalmatlanság

Az új influenzajárvány miatt várható munkavállalói hiányzások a munkáltatókat terhelik majd meg, ezért a kormány jó ideje szorgalmazza az oltások felvételét. Cseke Borbála háziorvos, az orvosi kamara megyei titkára elmondta: az ÁNTSZ-től kapott 90 ingyenes vakcinából 76-ot adott be a körzetében. Minderről hétfőn tett jelentést, a többi háziorvoshoz hasonlóan. A doktor szerint a H1N1-oltással szembeni bizalmatlanság valamelyest csökkent az elmúlt hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!