Közélet

2009.11.05. 10:04

Ingyen tej a Metro és a Tesco előtt, tüntetnek a gazdák

A somogyi állattartók is megelégelték a megalázó tejárakat; csütörtökön tíz órától a pécsi Tesco és a Metro közelében demonstráltak.

Harsányi Miklós

– Ingyenes tejosztás, tiltakozó akció a multik előtt – ez a ma délelőttre meghirdetett két órás program forgatókönyve. Somogyi, baranyai és tolnai agrárgazdálkodók vonulnak fel a hipermarketek közelébe. Müller János, a demonstrációt szervező megyei mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke a Sonline.hu-nak elmondta: a rendőrség engedélyezte a demonstrációt. A pécsi megmozdulásra előreláthatóan 30-40 somogyi agrárszakember utazik el.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tüntetés a pécsi multik előtt
[/caption]

– A tej alacsony átvételi ára elviselhetetlenül alacsony, a jövedelem elosztás nagyon aránytalan az ágazatban – hangoztatta Müller.
A tartalékok tartaléka is elfogyott, termelők sokasága nem tudja kifizetni a beszállítókat. Erről már Udvari János, a somogyi mezőgazdasági szövetség állattenyésztési választmányának vezetője beszélt csütörtökön délelőtt szerkesztőségünknek. – Hiába hozzák az ipari takarmányt,  a gépalkatrészt vagy a mosószert, ha a vállalkozók nem tudnak fizetni érte – magyarázta a szakember.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ingyen osztották a tejet a gazdák
[/caption]

Udvari szerint Somogyban a tej önköltségi átlagára literenként 75-80 forint körül alakul, ezzel szemben a feldolgozók most 55-60 forintot fizetnek. A szakember kitért rá: az EU hárommillió euróval ugyan támogatja a magyar termelőket, ám ez a támogatás literenként 50 fillérre jön ki.

– Azért tüntetünk, hogy minél többen figyeljenek az ágazat problémáira – emelte ki a választmányi elnök. – Ha nem kapnak gyors segítséget a gazdák, akkor tönkre megyünk.
Figyelmeztető jelnek tartja az erősen megcsappant állatállományt. Udvari szerint országosan havonta közel 4-5 ezerrel csökken a fejős tehenek száma. Ez szerinte előrevetíti annak a lehetőségét, hogy egy éven belül hazánkban tejhiány alakul ki.Szentgáloskéri, kutasi, nagybajomi, böhönyei, toponári és somogytúri mezőgazdasági vállalkozók, cégvezetők vesznek részt a pécsi megmozduláson. A toponári Kapostáj Zrt. állattenyésztési vezetője már a helyszínen van, Csécsei János elnök is Pécsre tart.
– A figyelemfelhívás egyetlen eszköze a demonstráció – jegyezte meg. – Talán így lehet valamilyen változást kikényszeríteni. Rettentően alacsony a tej átvételi ára, a kereskedőknél keletkezik a nagy profit.
A toponári vállalkozásban közel 500 tehenet tartanak. Idén csaknem 240-260 millió forint árbevétel terveznek, s mintegy 60-70 milliós forintos veszteséget szenvednek el.

Ördögi csapdában a termelők
– A tehén levágások erős ütemben folytatódnak – számolt be Udvari János. – Emiatt azonban túlkínálat alakult ki a húsiparban. A nyár óta közel 50 forinttal csökkent a vágótehén kilónkénti ára, így a leadáskor állatonként 25-30 ezer árveszteség éri a termelőt. Ördögi körbe kerültek a gazdák.

Tejjel kevert trágya

Levágott szarvasmarha-fejeket helyezték el a fölművelésügyi minisztérium épülete elé csütörtökön a tiltkakozók. Az alacsony átvételi ár és a tejágazatot sújtó helyzet miatt a fővárosban is demonstráltak a gazdák, akik kora délelőtt petíció átadására készültek. Egyes hírek szerint addig folytatják az akciót, amíg el nem érik a céljukat. Az ország más pontján is tiltakoztak a gazdák: néhány áruházlánc raktárközpontja előtt tejjel kevert trágyát öntöttek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!