Közélet

2010.01.05. 18:11

Káosz az utakon, megbénult a tömegközlekedés

Az egész napos havazás után este jegesek, csúszósak lettek a kaposvári utak. A buszok gyakorlatilag nem tudnak továbbindulni a lefagyott megállókból.

Sonline

Esélytelen vagyok! ha nem lenne a járművön kipörgésgátló, talán sikerülne kiállnom, de így... – nyugtázta úgy húsz perc után a Füredi csomópont megállójából elindulni képtelen 10-es busz sofőre, s az ülésen hátradőlve megadóan várta a segítséget. Mely a Kötél Egyesület Steyrjének képében érkezett meg. Értő kezek szerelték szét a busz elejét, pillanatok alatt helyére került a vontatósodrony, hogy aztán a kissé viharvertnek tűnő tűzoltókocsi szinte játszi könnyedséggel vontassa fel a lejtőn a megakadt buszt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tűzoltók segítették ki a buszosokat
[/caption]

Nemcsak a tízes járat akadt el a késő délutánra jósolt, s a sötétedéssel ritka pontosan megérkező havazásban. A sózástól latyakossá váló burkolat gyorsan tükörjéggé változott, ehhez jött még a porhó – szinte percek alatt lelassult, majd megbénult a megyeszékhely buszközlekedése. Azok a járatok, melyeknek megállás után domboldalnak kellett elindulniuk, segítségre szorultak.A nyomda előtti kereszteződésben egymás után fordult keresztbe előbb egy busz, majd egy répaszállító teherautó – itt is mindkétszer a Kötél segített, de rendesen akadt dolga a hivatásos tűzoltóknak és a rendőröknek is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szinte mindenhol lefagyott az út
[/caption]

Utóbbiaknak például a Füredi csomópontban kellett segédkezniük, ugyanis a talán legforgalmasabb kaposvári kereszteződésben éppen a csúcsforgalom kezdetén, úgy délután négy óra körül romlott el a jelzőlámpa – hasonlóképpen a Petőfi utcánál és a Margit templomnál is –, s alakult ki percek alatt méretes dugó.
A sószórók ugyan járták a várost, s megpróbálták közlekedésre alkalmassá tenni legalább a főbb útvonalakat, de a dombosabb városrészekben lakóknak igencsak meg kellett küzdeniük, ha haza akartak jutni.

Ezek is érdekelhetik