Közélet

2010.03.13. 07:52

Még nincs MDF-es és LMP-s képviselőjelölt

Finiséhez érkezett az ajánlószelvények gyűjtése: a pártoknak már csak egy hetük van, hogy összeszedjék az áprilisi választáson való részvételhez szükséges jelöltenkénti 750 kopogtatócédulát.

Vas András

A megyében előzetesen a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az MDF és a Lehet Más a Politika (LMP) mind a hat, a Somogyért Szövetség négy, az MSZDP három választókerületben tervezte a jelöltállítást.

Pénteken délben, azaz hét és fél nappal a március 19-i határidő lejárta előtt azonban néhány pártnak még igencsak igyekeznie kell, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) nyilvántartásba vegye egyéni jelöltjeiket – hiányukban veszélybe kerül az adott párt területi, rosszabb esetben országos listája is. (Azon megyékben, ahol a választókerületek egynegyedében, de minimum kettőben tudott jelöltet állítani egy párt, jogosult területi listát is állítani. Ha hét területi listája van egy szervezetnek, akkor lehet országos listája is.)



Somogyban a Jobbik bizonyult a leggyorsabbnak: hat jelöltjükből utolsókként, február 26-án Nemes Károlyt (1. választókerület) és Futó Tibort (2. választókerület) is nyilvántartásba vette az OVB – a leggyorsabban az 5. választókörzetben, Marcaliban induló Széll Károly végzett négy nappal korábban.

Minden körzetben lesz képviselőjelöltje az MSZP-nek és a Fidesz-KDNP-nek. A szocialisták közül Suchman Tamás már február 22-én hivatalos jelöltnek mondhatta magát, a többiek március elejére – a legutoljára, a hónap harmadik napján a boglári körzetben induló Hajmási Judit – mondhatták el ugyanezt magukról.

A Fidesz-KDNP nem gyorsaságra, sokkal inkább a mennyiségre hajtott. Az országosan összegyűjtött több mint kétmillió kopogtatócédulából természetesen bőséggel jutott a somogyi jelölteknek is, akik közül ötöt már nyilvántartásba vett a választási bizottság, de nem kell aggódnia a grémium döntésére váró marcali Szászfalvi Lászlónak sem.

A négy somogyértes képviselőjelöltből hárman már szintén megfeleltek a követelményeknek, csak a kaposvári 1. körzetben kérdéses Kováts Imre indulása. Az MDF, az LMP és az MSZDP jelöltjei közül viszont egy héttel a határidő lejárta előtt még senki sem teljesítette a penzumot, azaz intenzív hajrá és nehéz napok elé néznek, míg az Internetes Demokrácia Pártja színeiben a siófoki körzetben próbálkozó Bognár Attila nyilvántartásba vételét elutasított az OVB. Neki legalább már nem kell izgulnia... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!