Közélet

2010.05.07. 10:00

Élet a Parlament után: mihez kezdenek a bukott politikusok?

A földrengésszerű választási eredmények átrajzolták a somogyi politikai közéletet is. Az új helyzet értékelésre készteti a Parlamentből kiesetteket. Új alapokra került a megye országos képviselete is.

Balassa Tamás, Vigmond Erika

A választáson vereséget szenvedettek táborában kétségkívül Suchman Tamás életében történik most a legnagyobb változás. A baloldal meghatározó somogyi politikusa húszéves parlamenti és kormányzati munka után értékeli át magában a történteket.

– Pihenek és gondolkodok – mondta Suchman Tamás –, át kell gondolnom, hogy az a húsz év, amelyet a közösség, a város és a megye szempontjából hasznosnak gondoltam, tényleg hasznos volt-e. Ha igen, miért nem respektálta nagyobb mértékben a választókörzet? Nem vagyok csalódott, hálás vagyok a somogyiaknak, hogy húsz évig munkálkodhattam a szülővárosomért, Somogyországért.

– Jól eső érzés az is, hogy Záhonytól a Tisza-tavakig, a pécsi beruházásokig, autópályákig otthagyhattam a kezem nyomát számos nagyberuházáson – így Suchman Tamás. – Hálával tartozom még az ítéletért is, amely most sújtott, s arra késztet, hogy Marcaliért az önkormányzati testületben, és esetleg a megyei közéletben kamatoztathassam pénzügyi-gazdasági ismereteimet és kapcsolataimat.

Suchman Tamás a Balatoni Fejlesztési Tanács élén végzett tevékenységét a konszenzusteremtési képessége és lehetősége állomásának tartja. Ehhez hasonló feladattal szeretne foglalkozni ősztől.

– Mindent elértem, amit egy marcali „cigányutcai gyerek” csak megálmodhatott – tette hozzá Suchman Tamás. – Húsz évig voltam képviselő, kétszer miniszter, egyszer államtitkár, egyszer kormánybiztos. Amit a sors rámoszt, méltósággal kell viselnem, és ezt az országot alázattal kell szolgálnom, amíg erőm engedi.

Suchman Tamás az MSZP megújulásáról azt mondta: nem csak az egyénnek, a közösségnek is vannak kötelezettségei saját önértékelését illetően. Kiemelte, soha nem volt országos párttisztségben, a befolyását mindig a jobbítás szándékával próbálta érvényesíteni.

– Amit a szememre vetnek, hogy kritikus voltam, s ha kellett, korholtam-bíráltam, arra ma büszke vagyok. A tények, a választás eredménye engem igazolt, bár ne így lenne. Most arra kérem az új-régi igazságosztókat, hogy gondolkodjanak el először saját felelősségükön, és aztán ítéljenek meg másokat – fogalmazott a somogyi politikus.

Csákabonyi Balázs (MSZP) négy parlamenti ciklus után nem jelöltette magát újra, nyugállományba vonult. Döntését egészségügyi okok is indokolták, mondta Csákabonyi Balázs.

A kaposvári jogász egyszer egyéni, háromszor országos listás mandátummal vett részt a Tisztelt Ház munkájában, döntően az alkotmány- és igazságügyi testületben. Az idősügyben szerzett tapasztalatait, tudását szívesen adja át a fiatalabb kollégáinak. A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségében továbbra is aktívan részt vesz a szépkorúakat érintő ügyek megvitatásában.

– Írom az elektronikus naplómat, élvezem a családom közelségét és sportolok, a jövőt illetően nem kapkodok – válaszolta kérdésünkre Gyenesei István, aki az egyetlen független képviselője volt a Parlamentnek 2006-tól. Áprilisban elvesztette egyéni mandátumát. A Somogyért megyei elnöke az országos képet, a választáson elért második helyét és négyéves munkáját elismeréseként élte meg. Gyenesei István szerint mindannyiunk érdeke, hogy a győztesek akarjanak és tudjanak élni, de nem visszaélni a kiemelt bizalommal.

Gyenesei István kiemelte: a Somogyért Egyesület is erősödött ebben az időszakban, nem fogyott, hanem tisztult körülöttük a levegő. Egy megújuló Somogyért készül az önkormányzati választásra, most ez köti le az energiáikat.

– Mint ahogy eddig, úgy most is biztosan megtalál az a feladat, amit a sors tartogat számomra. Hiszem, hogy azok boldogulnak az életben, akik nem elszenvedik, hanem megteremtik a kedvező körülményeket – tette hozzá Gyenesei István.

Posztok, reformok és feladatok az új világban

A somogyi politikai mezőben természetesen most is találni listás képviselőket, akiknek ezúttal inkább kisebb, mint nagyobb a kötődésük megyénkhez. Ilyen Harangozó Gábor (MSZP), aki a siófoki körzetben indult egyéniben is. A jobbikos Pősze Lajos és a kereszténydemokrata Rubovszky György inkább országos politikusok.

Új arc a Tisztelt Házban Somogyból Berényi László (Fidesz). A megyei közgyűlés kisebbségi bizottsági tanácsnoka most először, listáról került a parlamentbe. A negyvenkilenc éves babócsai személyügyi szervező ez idáig számos térségi és regionális cigányszervezet tisztségviselője volt, jó ideje vezeti a Lungo Drom somogyi csoportját, 2002 óta a szervezet országos alelnöke. Négy roma képviselő egyikeként dolgozhat intergrációs-kisebbségi programokon.

Gelencsér Attila (Fidesz) is először, de egyéni választókerület nyerteseként, a megyei közgyűlés elnökeként kap mandátumot. Rövidesen zárulnak a parlamenti bizottsági tagságokról szóló négypárti tárgyalások, azoktól is függ, a pedagógus szakember négy nehéz év önkormányzati tapasztalataival milyen feladatokat kap majd. Kérdés az is, hogy a közigazgatás átszabását tervező – és ebben az érdekképviseletek részéről nagyban támogatott – új kormány mennyire lesz a fontos posztok halmozása ellen. Ha igen, akkor a várhatóan megerősödő megye élére új vezető kerülhet.

Szászfalvi László (KDNP) egyházügyi államtitkár lehet. A Somogy megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője, Csurgó polgármestere eddig a parlament emberi jogi bizottság alelnökeként is dolgozott. Kérdésünkre Szászfalvi László elmondta, kapott olyan feladatot, hogy az egyházügyek, kisebbségi ügyek és a civil szervezetek területén készítsen egy helyzetfelmérést, s ehhez egy jövőképet: hogyan és hova szeretnének eljutni, megvalósítani.



– Egyelőre tehát munkát és feladatot kaptam, nyilván a poszt is ezt jelentené – fogalmazott Szászfalvi László. – Azonban amíg ez hivatalosan nincs bejelentve, addig nem tudom sem megerősíteni, sem cáfolni. A feladatot elvégeztük, a következő időszakban majd Orbán Viktor miniszterelnök eldönti, hogy ennek alapján esetleg valami más feladatot is akar-e nekem adni.
Balassa Tamás, Vigmond Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!