Közélet

2011.01.05. 18:34

Étkezési jegy, üdülési csekk: a béren kívüli kedélyjavítók

A leggyakrabban étkezési jegyet, önkéntes magánnyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást kapnak a dolgozók.

F. Szarka Ágnes

A jövőben a természetbeni juttatás helyett béren kívüli juttatásokról és a béren kívülinek nem minősülő, egyes, meghatározott juttatásokról beszélhetünk. Az ezekhez kapcsolódó adófizetési kötelezettség a munkáltatót terheli, és alapja a juttatások értékének 1,19-szerese, mértéke 16 százalék.

A béren kívüli juttatások – kisebb eltérésekkel – az eddigi cafetéria juttatásokat foglalják magukban. Így a munkáltató változatlan formában adhat üdülési csekket, kedvezményes üdültetést, iskolakezdési támogatást, helyi utazási bérletet, valamint továbbra is nyújthat önkéntes nyugdíjpénztári, önkéntes egészségpénztári, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi hozzájárulást, szövetkezeti közösségi alapból adott juttatást és az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költségét.

Ebbe a körbe tartozik továbbá a melegétkeztetés, vagy a fogyasztásra kész étel értéke, havi 18 ezer forintig, a munkáltató által finanszírozott internethasználat, havi 5 ezer forintig és a Széchenyi-pihenőkártyára utalt összeg évente 300 ezer forintig.

A különböző cégek válogathatnak a béren kívüli juttatások közül. A leggyakrabban étkezési jegyet, önkéntes magánnyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást kapnak a dolgozók. A somogyi átlag – havonta, személyenként – 14 ezer forint körül alakult, de van ahol ennél többet csaknem 20 ezer forintot is adnak. Kedélyjavító változás – sok dolgozó ezt gondolja a havi fix mellé adott anyagi segítségről. De van olyan ágazat – egyebek mellett a mezőgazdaság, a kereskedelem –, ahol nem vagy elvétve fizetnek béren kívüli juttatást megyénkben.



A Magyar Cukor Zrt.-nél csak február 18-án lesz vége az évnek. Így a dolgozók addig a tavalyi béren kívüli juttatásokat kapják.
– Üdülési csekket, iskolakezdési támogatást, étkezési jegyet, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást kapnak dolgozóink béren kívül – mondta Molnárné Bereknyei Rózsa humánpolitikai vezető –, vélhetően ez márciustól sem változik, de egyelőre még a szakszervezettel folytatandó tárgyalások előtt vagyunk, így a konkrét juttatásokról egyelőre nem beszélhetünk.

A Tömegközlekedési Zrt. dolgozói sem bízhatnak abban, hogy az eddiginél több béren kívüli juttatást kapnak a jövőben.
– Melegétkezési utalvány, magánnyugdíj és egészségpénztári hozzájárulás, amit béren kívül biztosítani tudunk – mondta Csapó József, a Zrt. vezérigazgatója. –  Arra nem látok esélyt, hogy ez növekedjen, de reményeink szerint az eddigieket az idei évben is megkapják a dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!