Közélet

2011.01.30. 14:20

Nyársdugás és ízorgia a disznóságversenyen

Balatoni nagyrendezvények megirigyelték volna a látogatottságot szombaton Lengyeltótiban, ahol először rendeztek disznóölő napot.

Füleki Tímea

A rendezvény korántsem merült ki a szalmás perzseléssel kezdődött „látvány-disznóvágásban”, a szervezők minden ilyenkor szokásos földi
jóra és tradícióra gondoltak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hurkatöltők
[/caption]

A fő attrakciónak számító hurkatöltő versenyben tizenhárom csapat készítette a véres, májas, zsemlés, kukoricakásás és krumplis különlegességeket, s „nevezési díjként” házi savanyúságaikat is versenybe szólították.



Meghirdették az igazán népszerűnek bizonyult pálinkaversenyt, melyre ötvenkét nevezés érkezett. Díjazták a legjobb forralt borokat, és megmérettettek a helyi asszonyok fánkjai, hájas kráflijai – így lett teljes az ízorgia. Régi hagyományt elevenítettek fel a nyársdugó versek versenyével. Nem maradhattak ki a vígasságból Tóti élenjáró hagyományőrzői: a helyi Ördöngös Táncegyüttes Németh Márta emlékére adta elő a Nyársdugás Buzsákon című koreográfiát, melynek eredetijét le is vetítették este.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hurkatöltő versenyben a helybeli Kőhegyi György csapata aratta le a babérokat
[/caption]

Zsombok Lajos polgármester elmondta: a hagyományőrző nap ötlete a hasonló jellegű, karácsonyi programon született. Terveik szerint idén az egész évet átszövik majd a különféle tradíciókat, helytörténeti jelentőségű események őrző rendezvények.

Díjeső

A hurkatöltő versenyben a helybeli Kőhegyi György csapata aratta le a babérokat, míg fánkból az Ördöngös táncosai készítették a legízletesebbet a zsűri döntése szerint. A kráfilik versenyét Zsombok Lajosné nyerte. Az arany minősítést elnyert pálinkák közül Szentes Lászlóé kapta a legmagasabb pontszámot, a forralt borok nagymesterének Major Lajos és csapata bizonyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!