Közélet

2011.04.12. 18:17

Nagykanizsa nyert, bedőlhet a nagyatádi kórház

A bírósági döntés nyomán nagyatádi kórház háromezer-kilencszáz ember utáni finanszírozástól esik el.

Varga Andrea

Nem vált megyét Pogányszentpéter, mint ahogy azt kilátásba helyezte. A bíróság ugyanis a keddi tárgyaláson úgy döntött: Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke lakossága igénybe veheti a nagykanizsai járó-és fekvőbeteg ellátást.

Didicsné Kardos Györgyi polgármester azt mondta: a kaposvári kórház működését vélhetően nem ingatja meg a döntés, a nagyatádiét talán igen, hiszen mintegy 3900 ember utáni finanszírozástól esik el, de intézményi érdeket nem lehet a lakosság, a betegek érdeke elé helyezni. Az új helyzet egyébként a most megépült csurgói kistérségi járóbeteg centrum helyzetét is megnehezíti, hiszen kevéssé valószínű, hogy aki a fekvőbeteg ellátást Nagykanizsán veszi igénybe, az járóbeteg szakrendelésre Csurgóra fog menni. – Öröm és megkönnyebbülés, alig hiszem el. Egy bürokratikus rendszerben végre az emberek érdekét nézték – mondta Didicsné Kardos Györgyi a tárgyalás után.
A szentpéteri Vékonyné Szabó Beatrix azt mondta: maximálisan bíztak a polgármesterük kitartásában, a jó ügyért való másfél éves küzdelem eredményében.

A Somogy- Zala megyehatár menti települések lakói három évtizeden át a nagykanizsai kórház fekvő-és járóbeteg ellátását vették igénybe. Nem ok nélkül, hiszen Kaposvár 70-, Nagyatád 35 kilométer távolságra van ide, Nagykanizsa csak 11-15 kilométerre. Tömegközlekedési eszközzel előbbi városok 1-2, 5 óra, míg Nagykanizsa 18-55 perc alatt érhető el, ráadásul Nagyatádra átszállással lehet eljutni. 2007 márciusától mégis elcsatolták a nagykanizsai ellátási területtől ezeket a falvakat, ennek ellenére a kanizsai kórház 2009. december 31-ig ellátta a somogyi betegeket. A finanszírozási rendszer változása miatt azonban 2010. januártól már csak sürgősségi eseteket fogadtak. Az emberek ragaszkodtak volna a kanizsai kórházhoz, hiszen időt, pénzt takarítanak így meg, és papíron sokan átjelentkeztek nagykanizsai lakosnak.



A településük ezért, ahol valójában éltek, állami pénzektől estek el, lévén lakosság szám arányos az állami finanszírozás. Hosszas „kilincselések” eredményeként az ÁNTSZ határozatot hozott, miszerint a Csurgó térségiek mégis mehetnek Nagykanizsára, de a kaposvári és a nagyatádi kórház panasszal élt a bíróságon, mondván: nem értenek egyet a döntéssel.

Több fordulós küzdelem kezdődött, amelyben nem a csurgói kistérség, csak Iharos, Iharosberény, Pogányszentpéter és Inke állt szemben a somogyi kórházakkal. A bíróság kedden ítéletet hozott, miszerint a nagykanizsai ellátási területhez tartoznak ezek a falvak, az ítélet ellen pedig fellebbezésnek nincs helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!