Közélet

2011.05.12. 07:14

Gelencsér: nem lehet lovat operálni ekézés közben

A somogyi LEADER-csoportok többsége tisztességesen tette a dolgát, de a Kollmann Gergely által vezetett Dél-balatoni csoport amellett, hogy mintegy 600 millió forintot fizetett ki pályázatok útján fejlesztésekre, három év alatt csaknem 200 milliót költött a saját működésére – mondta Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke. Kollmann Gergely azt állítja: a minisztérium egy hónapon belül ellenőrizte őket, és mindent rendben talált.

Czene Attila

Somogy megyében hat LEADER-csoport van, s a többségük tisztességesen tette a dolgát; nem költött sokat saját maga működésére, s demokratikusan hozta meg a döntéseket. A Kollmann Gergely által vezetett dél-balatoni csoport azonban amellett, hogy mintegy 600 millió forintot fizetett ki pályázatok útján fejlesztésekre, három év alatt csaknem 200 millió forintot költött a saját működésére – mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés és a Fejlesztési Tanács elnöke, Fideszes országgyűlési képviselő.

A LEADER-közösségek működését szabályozó miniszteri rendeletet már márciusban szerették volna hatályba léptetni.
– Egyszerre kellene a forrásokra éhes vidéknek pénzt adni, s ugyanakkor a leleményesen mohó LEADER-vezetéseket leállítani – tette hozzá Gelencsér Attila. – Ez olyan, mint ha lovat kellene megoperálni úgy, hogy közben húzza az ekét a szántásban. Emiatt is késik az új miniszteri rendelet, amely kinyitja majd a kaput a potenciális résztvevők számára, s ugyanakkor bezárja a lehetőségeket a „jogszerű ügyeskedések” előtt, korlátozza a működési kiadásokat.

– A szocialisták az induláskor viszonylag rövid időre adtak lehetőséget a civileknek, vállalkozóknak és önkormányzatoknak, hogy belépjenek a csoportokba – idézte föl Gelencsér Attila. – A hozzájuk tartozókat folyamatosan ellátták információkkal, a többiek lemaradtak. Így a saját embereik foglalhatták el a vezető pozíciókat, s ők kerültek a munkaszervezetekbe. Kivétel Somogyban Csurgó és Tab, ahol a fideszes polgármesterek gyorsan kapcsoltak.

Gelencsér Attila úgy tudja: országosan a LEADER-csoportok túlnyomó része egyesület formájában működik. Tíz alatt van a kft.-k száma, s egyedül a dél-balatoni szervezet működik zrt.-ként. – Nem kicsi a tét – mondta még Gelencsér Attila. – Szerintem a LEADER lehetett volna az utolsó esély Magyarországon a döntések területi szétosztására. De sajnos nem európai modellként működik, s szó sincs helyi kreativitásról.

– Mindent a hatályos jogszabályoknak, vidékfejlesztési rendeleteknek megfelelően teszünk – állította Kollmann Gergely, a Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke. – Az átlátható működés érdekében az alakuló ülésen 15 tagú felügyelő bizottságot, s az országban egyedülállóan könyvvizsgálót választottak a részvényeseink, utóbbit azóta kötelezővé tette a nagyon keményen szabályozó miniszteri rendelet.

– Egyébként a dél-balatoni LEADER-közösség megalakulását övező lejárató kampány a Legfelsőbb Bíróságon végződött, amely megállapította jó hírnevem megsértését, s azóta karitatív célokra fordított 300 ezer forint kártérítést ítélt meg részemre.
– Működésre eddig 160 millió forintot költöttünk – tette hozzá Kollmann Gergely. – Lehet, hogy ez az átlag felett van, de zrt.-nk önként vállalt plusz feladata révén egymilliárd forint plusz forráshoz tudtuk segíteni a Fonyódi kistérséget; az országban egyedülálló módon az itteni jogosult települések mindegyike az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT, egyszerűbben faluház-program) címbirtokos lett. Számos egyéb területen is segítünk a területen élőknek. Tíztagú munkaszervezetünkben dolgozik három mérlegképes könyvelő, két közgazdász és egy jogász, az átlagbér nettó 125 ezer forint, ami messze az országos átlag alatt van. Az Európai Unió nem enged ingatlanvásárlást, ugyanakkor kötelez bennünket iroda fenntartására, amit emiatt bérlünk. Zrt.-nkben a 165 részvényes közvetlenül hozza a döntéseket, az irodabérlet ügyében is a közgyűlés döntött. Autóbérlésre maximum havi 180 ezer forintot enged a rendelet, januárban ebből én 118 766 forintot fizettem a fenntartásához.



Kollmann Gergely igazgatósági elnök azt mondta: Magyarországon a LEADER-közösségek közül 76 működik egyesületi formában, 19 kft., az övék pedig nonprofit zrt. Szerinte a szigorú működési szabályok betartását leginkább ez a forma tudja biztosítani. – Nem igaz – hangsúlyozta –, hogy a Somogy megyei LEADER-közösségek szocialista befolyás alatt állnak. Végül úgy summázott: a kifizetési kérelmeket elbíráló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium egy hónapon belül teljes körűen ellenőrizte a dél-balatoni LEADER-közösség működését, és mindent a legnagyobb rendben talált.  


A LEADER-program célja az, hogy a pénzek elosztásáról a helyiek döntsenek

A Leader program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része, az Európai Bizottság által kidolgozott négy közösségi kezdeményezés egyike. A program neve a francia Liaison Entre Actions pour le Development de l''Economie Rurale (magyarul: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) megnevezés kezdőbetűiből származik. Ötlete még 1989-ben merült föl. Célja, hogy a vidék fejlesztésére szánt európai uniós források ne egymástól elkülönült területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális fejlesztés, vállalkozás-fejlesztés, stb.) és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva.

A helyi akciócsoportba az önkormányzatok, a kistérség vállalkozói és a kistérség civil szerveződései kerülhetnek be. Ezek feladata az adott kistérség vidékfejlesztési stratégiájának kialakítása. Ezután a rendelkezésre álló vidékfejlesztési forrásokat helyben, helyi pályáztatás útján osztják szét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!