Közélet

2011.09.06. 10:32

Féláron sem kell? Alig van jelentkező a lelakott bérlakásokra

Az összesen 1144 kaposvári önkormányzati bérlakás közül korábban négyszáz körülit jelölt ki kedvezményes értékesítésre a város. Legfrissebb információink szerint eddig csupán kilenc kérelem érkezett az önkormányzathoz esetleges vásárlóktól.

Balassa Tamás, Márkus Kata

Kaposvár 1144 önkormányzati bérlakásának, bérbeadott irodájának állagmegóvására 31 millió forintot költ az idén. Ez nem kevés pénz, ha az ingatlanok jó állapotúak. De nem mind az. Az összes kaposvári önkormányzati bérlakás közül korábban négyszáz körülit jelölt ki kedvezményes értékesítésre a város. Legfrissebb információink szerint eddig csupán kilenc kérelem érkezett az önkormányzathoz esetleges vásárlóktól. A bérlakás értékesítés jelenlegi feltételei nem csupán az idén nyártól kedvezményesek.

– Csak a szörnyű tragédiát szeretném megelőzni, és persze 79 éves édesanyám életét szerezném megóvni – foglalta össze felindultságát Szanyi Attila, aki egy kaposvári bérlakás áldatlan állapotára hívta föl a figyelmünket.
– Hát most ezt nézzék – mondja ezt már a helyszínen özvegy Szanyi Jánosné, és mutatja a függőfolyosót, amin jelentős darabok hagyták el magukat, s zuhantak a földszinti virágosba. Melynek környékén emberek is megfordulnak...

A kaposvári Kossuth tér a belváros gyöngyszeme, ámul-bámul, aki régen látta, s elismerő pillantások simogatják a külföldiek részéről is.
– A gyönyörű csobogós, vízizenés főtértől pár méterre ilyen rettenetes állapotok vannak: ezt aligha gondolná az ember – ecseteli tovább az ötvenes évek építőipara által hátra hagyott, s szakember által azóta alig-alig látott udvari rész problémáit  Szanyi Tibor. – Két éve próbálunk megoldást találni, s kérni a tulajdonos önkormányzatot legalább az életveszély megszüntetésére. De ezek szerint a szakemberek nem ítélik baljósnak a helyzetet, ha még nem kerültünk sorra a felújításban.

Az első emeleti lakást kívülről szemügyre véve látszik a legnagyobb probléma: teljes egészében, legalább öt-hat méteren hiányzik a tetőgerinc kúpcserepezése. A cserepek megvannak: mind egy szálig lecsúszva. A tetősíkot nézve vélhetően a fedélszék, s vele a szarufa és a lécezés is csereérett. A cserepek egy részét rohadó bádogcsatorna tartja. Mindezek miatt a ragalja és a fal is ázik, a vakolat hullik. Nincs ez másként odabenn sem.
– Onnan zuhant le egy jókora darab – mutat Szanyiné a mintegy 50 négyzetméteres lakás nappalijának rettegett sarkára. Ezt a sarkot, amint a lak minden zegét-zugát, 51 éve ismeri. Azóta él itt.
– Még kifesteni sem tudtunk, mert amíg beázunk, nem érdemes – teszi hozzá.

Répás Orsolya, a polgármesteri hivatal sajtóreferense kérdésünkre elmondta: a béringatlan-állomány felújítására 30,7 millió forintot irányzott elő az önkormányzat az idei költségvetésében. Ebből többek között 80 lakás és iroda újul meg. A határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők számára továbbra is lehetőség a bérlakás megvásárlása: féláron kínálja a város ezeket. Az országban sok helyütt igyekszik ily módon pénzhez jutni az önkormányzat, ami nem annyira „félbevétel”, mint inkább kétszeres nyereség, hiszen a forgalomképtelen vagyonra csak költeni kell, míg az eladás gyors bevételt jelent.

Pécsett az önkormányzat mintegy négyezres bérlakásállományának felét árulja, s igény is van rá: mintegy kétszázan jelezték eddig, élnének elővásárlási jogukkal. Kaposváron a lakásoknak mintegy harmada vehető meg. A Szanyiék lakta ingatlant kevés híján tízmillióra hozta ki az értékbecslés. Szanyi Attila nagy levegőt vesz erre.
– Az én fotódokumentációm némiképp árnyaltabb képet fest a lakás állapotáról. Egy reális összegen még elgondolkodnánk, de ez nem reális...


Bérlakás a Zrínyi utcában 750 ezerért?

Az összesen 1144 kaposvári önkormányzati bérlakás közül korábban négyszáz körülit jelölt ki kedvezményes értékesítésre a város. Legfrissebb információink szerint eddig csupán kilenc kérelem érkezett az önkormányzathoz esetleges vásárlóktól. A bérlakás értékesítés jelenlegi feltételei nem csupán az idén nyártól kedvezményesek – tudtuk meg Kéki Zoltán címzetes főjegyzőtől –, de most is változatlan kedvező feltételekkel, többféle kedvezménnyel kínáljuk értékesítésre bérlakásainkat. Erről az érintett bérlők névre szóló írásos tájékoztatást kaptak.

Az említett négyszáz kijelölt lakás háromnegyedében élnek egyébként olyan bérlők, akikkel még a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek elején kötött az önkormányzat bérleti szerződést határozatlan időre. Őket illeti elővásárlási jog. A kedvezményes vásárlási lehetőség azt jelenti, ha a vevő egy összegben fizet, akkor féláron juthat az ingatlanhoz. Aki pedig a részletfizetést választja, úgy a vételár 75 százalékát kell csak kifizetnie.Kéki Zoltán címzetes főjegyző ugyanakkor arról is tájékoztatott: a nyár eleje óta mind személyesen, mind telefonon sokan érdeklődtek a bérlakások iránt. – Sok olyan érdeklődő is volt – mondta –, akik nem élhetnek a lehetőséggel, mert elővásárlási jog csak a bent lakó, határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkezőket illeti. Eddig kilenc kérelmet vizsgáltunk ki, melyből öt volt jogos igény, ezeket előkészítettük. A megvenni kívánt bérlakások elhelyezkedése, minősége és forgalmi értéke heterogén összetételű. Például a Zrínyi utcában egy egyszobás komfort nélküli lakás forgalmi értéke másfél millió forint. Ehhez 750 ezer forintért hozzájuthat bérlője. Ugyanakkor egy Kossuth téri kétszobás, komfortos lakás 9,3 millió forint, a vételára tehát valamivel több mint négy és fél millió forint lehet. Az ingatlanok értékesítése a jelenlegi feltételekkel mindaddig folyamatos, amíg a jelenleg hatályos helyi szabályozás meg nem változik. Az érintett ingatlanok bérlőit évente egyszer, írásban tájékoztatjuk a vételi lehetőségekről.

Ezek is érdekelhetik