Közélet

2011.12.13. 15:15

Kiszavazó: egy fideszes voks támogatta Lamperth javaslatát

Elvetette az országgyűlés többsége Lamperth Mónika szocialista képviselő múlt héten a költségvetési törvény színháztámogatási – színházak, bábszínházak művészeti ösztönző részhozzájárulása – fejezetéhez benyújtott módosító indítványát.

Vas András

Az MSZP-s képviselőasszony azt kifogásolta, hogy a tervezet szerint több vidéki teátrumhoz hasonlóan a kaposvári Csiky Gergely Színház költségvetési támogatása is csökken, míg a Dörner György–Csurka István vezette Új Színházé húszmillió forinttal növekszik. Lamperth Mónika módosító indítványa – melyben többlettámogatást kért a Csikynek – támogatására kérte a somogyi kormánypárti és ellenzéki képviselőket.

Az országgyűlés honlapjáról kiderül, hogy a kedd délelőtti listás szavazáson a T. Ház 58 igen és 280 nem ellenében elvetette a módosító indítványt. A somogyi képviselők közül a javaslat benyújtója mellett igennel szavazott A fideszes Heintz Tamás, a szocialisták megyei elnöke, Harangozó Gábor, valamint a függetlenek között ülő, amúgy demokratikus koalíciós Kolber István. A kormánypárti képviselők közül a fideszes Berényi László, Gruber Attila és Mátrai Márta, a kereszténydemokrata Karvalics Ottó, Móring József Attila és Rubovszky György, valamint a Jobbik területi listájáról mandátumot szerzett, ám később a függetlenek közé ült Pősze Lajos nemmel voksolt, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Gelencsér Attila, bár jelen volt az ülésteremben, de nem nyilvánított véleményt, míg a KDNP-s Szászfalvi László nem vett részt a szavazáson.



– Szégyen, hogy az évtizedek óta méltán híres kaposvári színháztól elvett pénzt a somogyi emberek szavazataival mandátumot szerzett képviselők a szélsőséges és kirekesztő nézetei miatt hírhedt páros színházának adták – kommentálta a voksolást Lamperth Mónika.
– Miért ne szavaztam volna meg? – felelte megkeresésünkre Heintz Tamás. – Volt egy értelmes javaslat, mely jót tett volna a kaposvári színházzal, így a város egyéni képviselőjeként egyértelmű, hogy támogattam.

A fideszes honatya hozzátette, hogy a frakcióülésen jelezte, el akar térni a képviselőcsoport egységes álláspontjától, s erre meg is kapta az engedélyt.
– Evidens, hogy ami jó Kaposvárnak, azt támogatom – tette hozzá Heintz Tamás. – A színház ügyét amúgy is kiemelten fontosnak tartom. Két évvel ezelőtt a város napi ünnepségre elkészíttettem marcipánból egy a Csikyt formázó tortát, s akkor megfogadtam, minden követ megmozgatok a teátrumot érintő ügyekben. Jóban vagyok Rátóti Zoltán igazgatóval, gyakran beszélgetünk, a téglajegyet is együtt találtuk ki, a színház honlapján a virtuális épületbejárás is az én ötletem. Fel akarom hívni a figyelmet a színház helyzetére, hiszen ez is Kaposvár ügye, s engem a kaposváriak erre választottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!