Közélet

2012.02.02. 09:55

Tízszeresére emelkedett a díj, mégsem büntetik a zúgbekötőket

Megsokszorozódhat a szennyvízrákötések száma, szerdától ugyanis tízszeresére emelkedett a talajterhelési díj.

Varga Andrea

Legkevesebb ezerkétszáz forintot kell fizetnie a korábbi százhúsz helyett minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára. Az érzékeny besorolású területeknél ez az összeg háromszoros szorzóval számítandó, vagyis egy köbméter ivóvízfogyasztás után háromezer-hatszáz forint talajterhelési díjat kell fizetni. A jogszabály egyértelmű célja, hogy a csatornarendszerre csatlakozásra ösztönözze az ingatlantulajdonosokat.

– Sokkal több bekötést várok ettől – reagált Rádics László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. csurgói üzemvezetője. A lakosság úgy jár a legjobban, ha hivatalosan igénybe veszi a szolgáltatást, hiszen az együttes víz- és csatornadíj kevesebb lesz, mint a talajterhelési díj. Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy a települések jobban járnak a talajterhelési díjjal, hiszen ez az önkormányzatoknál marad.

Megtudtuk: renitensekből bőven van. Csurgón például decemberben és januárban 43 zugbekötésre bukkantak az ad hoc módon ellenőrző vízművesek. Ilyenkor azonnal legálissá teszik az adott rákötéseket, de retorzió – egyelőre – nincs. Azt ugyanis nem lehet tudni, főleg nem bizonyítani, hogy egy hónapja, vagy egy éve kötöttek rá illegálisan a hálózatra, így büntetést kiszabni is nehéz. A most hatályos törvény egyébként ezekre az esetekre is szigorúságot ígér, de ennek részletei még nem világosak.

Didicsné Kardos Györgyi pogányszentpéteri polgármester szerint az emberek még nem tudják, hogy drágult a talajterhelési díj, de az első számla hidegzuhanyként fogja érni őket. Biztosan több lesz a rákötés, noha Pogányszentpéteren nem rossz az arány, a lakott ingatlanok 80 százaléka csatlakozott. Igaz, van, aki a rákötés után, sokallva a díjat, lekötött, és biztosan olyan is van, aki illegálisan ereszti szennyvízét a vezetékbe. Noha ez nem járható út, legalább a környezetét nem szennyezi. Néhány tízezer forintos költséggel törvényessé és „zölddé” tehető a szennyvízelhelyezés, a talajterhelési díj emelése e tendenciát gyorsíthatja.

Kiss Kornél somogyudvarhelyi polgármester is úgy véli: biztosan ösztönző lesz, de településükön kevés szükség van erre, nagy számban rákötöttek a vezetékre. Ami gond, hogy több lakatlan ingatlan is van a faluban, itt ugyan a becsatlakozási pontot ki kellett fizetni, de nincs mit rákötni. A szennyvíz díj akkor lehetne olcsóbb, ha többen több vizet fogyasztanának.

A csurgói telepnek, ahova a térségből érkezik a szennyvíz, egyébként 1800 köbméter a napi kapacitása, ehhez képest a tavalyi átlag terhelése 920-930 köbméter volt, vagyis bőven van még hely. Sőt, Rádics László szerint ezt a mennyiséget sosem érik el, még az újonnan csatlakozókkal sem. Utóbbiak Porrogszentkirály, Porrog és Szenta, valamint Csurgó egy rövid szakasza. Ez a szennyvízberuházás a kivitelező kiválasztásának szakaszában van.

– Aki továbbra is a talajterhelési díj megfizetését választja, csaknem másfélszer annyi költséggel számolhat, mintha rákötne a hálózatra. Másrészről a több rákötés a fogyasztóknak is jól jön, hiszen a szolgáltatói díjak növekedését lassíthatja – összegzett a szakember.



S ami ugyancsak nem elhanyagolható: a csurgói szennyvíztisztító tervezői a jelenleginél nagyobb mennyiségű szennyvízzel kalkuláltak – jogosan –, ehhez igazodik a nyomóvezetékek belső átmérője. Ha nem jár csúcsra a rendszer, tovább tartózkodik az átvezetőben a tömény szennyvíz. A több hete bomlásnak indult anyagtól pedig senki ne várjon parfüm illatot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!