Közélet

2012.05.31. 08:52

Különleges keresztelő Somogy legkisebb falujában

Ritka esemény volt Somogy egyik legkisebb falujában Libickozmán. Három fiút is kereszteltek a kápolnában.

Vigmond Erika

Szent Attila püspök, Szent Simon apostol és Szent László király lett a három fiú védőszentje, akiket Sudár János osztopáni plébános keresztelt meg a libickozmai kápolnában. A keresztelő már csak azért is különleges volt, mert Libickozma Somogy egyik legkisebb faluja. Bár a statisztikai hivatal 2011-es adatai szerint Libicet megelőzi Hosszúvíz 44, Rinyaújnép 46, és Kára 54 lakójával, a helyiek szerint Libickozmán csak papíron laknak 56-an.

Van, aki már elköltözött, de még nem jelentkezett ki, s olyanok is akadnak, akik az ország másik felében, vagy éppen külföldön dolgoznak, s csak időnként térnek haza libickozmai házukba. Valamivel húsz felett van csupán azok száma, akik a mindennapjaikat élik a településen. Ennek alapján kiérdemelhetné a legkisebb falu címet is. A keresztelő a kis közösség nagy ünnepe volt az összetartás jegyében is.



– Már korábban is meg szerettük volna kereszteltetni Lacikát, aki most hatéves, csak eddig még nem volt rá alkalom. Most összejöttünk többen is – mondta a kisfiú édesapja, Pásztor László. A nyolchónapos Attila édesapja, Buzsáki Zoltán arról beszélt: ritka esemény ez a libickozmai kápolnában, mivel rendszeres mise nincs, a pap legtöbbször csak akkor jön, ha temetés van. A kétéves Simon édesanyja Török Anett elmondta: a kezdeményezés a kápolna felújításának gondolatából indult ki. Az adománygyűjtéshez nagyon jól kapcsolódott ünnepi alkalomként a keresztelő, amit jótékonysági összejövetel követett. Téglajegyek vásárlásával, illetve más felajánlásokkal lehetett támogatni a kápolna felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!