Közélet

2012.09.07. 16:45

Vonatozzon finnugor rokonokhoz: Joskar-Oláig egy nap az út

Három finnugor nép rendelkezik önálló állammal: Magyarország, Észtország és Finnország. Az Orosz Föderáció tizenhét finnugor népcsoport őshazája.

Fónai Imre

A Finnugor Népek VI. Világkongresszusának pénteki záró sajtótájékoztatóján Siófokon L. Simon László kulturális államtitkár arra emlékeztetett: az elmúlt száz évre visszagondolva talán a magyarok értik meg a legjobban a kis népek küzdelmét nyelvükért, hagyományaikért. – Magyarország elveszítette területe jelentős részét, a nemzet jelentős része kisebbségi létbe került, így próbálja megőrizni kultúráját, hagyományait – tette hozzá az államtitkár. – Különösen fontos számunkra, hogy azok a finnugor népek is eljöttek Siófokra, akik Oroszországban élve próbálják megőrizni nyelvüket, kultúrájukat.

L. Simon László hangsúlyozta: a világkongresszusra érkezett orosz kulturális miniszterrel Budapesten külön tárgyalásokat folytattak a két ország közötti kulturális kapcsolatokról. Pénteken pedig Siófokon Rein Lang észt kulturális miniszterrel négy évre szóló együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek keretében többek között észt-magyar nagyszótár készül a két ország támogatásával, s a tervek szerint jövőre bemutatják az Operaházban a Raul Wallenbergről szóló észt operát. Az államtitkár úgy vélte, a világkongresszus azt is megmutatta: a kisebbségi létbe kényszerült, vagy kis létszámú európai népek milyen fontos szerepet töltenek be a jelenlegi európai gazdasági, társadalmi környezetben.

A föld más részein nincs példa hasonló együttműködésre a nyelvrokon népek között – állapította meg Valerij Markov, a konzultatív bizottság elnöke. – Specialitása a finnugor világkongresszusnak az is, hogy a különböző népcsoportok egyenrangú partnerként vehetnek rajta részt – így Markov. – Vagyis a kicsi izser nép képviselőjének ugyanolyan szavazati joga van, mint a tizenötmilliós magyarságénak. Itt mindenben konszenzusra kell jutni. Minden döntést egyhangúlag fogadtunk el, így a záródokumentumot is.

Valerij Markov fontosnak tartotta kiemelni: ma már a tizenhétből csak három finnugor nép nyelvét nem tanítják hivatalosan az Orosz Föderáció iskoláiban.
A világkongresszus záródokumentuma megállapítja: továbbra is nagy probléma a finnugor népesség lélekszámának csökkenése, az asszimilációs és a kultúrát háttérbe szorító folyamatok erősödése, az anyanyelv ismeretének a csökkenése. Még nagyobb probléma, hogy több régióban következetesen akadályozzák a mozgalom, illetve az egyes népek céljainak elérését.

Élmény az út Joskar-Olába

Nem javasolja a Budapest-Joskar Ola repülőjárat beindítását, mondta félig tréfásan L. Simon László kulturális államtitkár a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának pénteki záró sajtótájékoztatóján Siófokon. Újságírói kérdésre, miszerint nem lehetne-e könnyebbé tenni az egymáshoz való eljutást a finnugor népek között, azt felelte: – Nem biztos, hogy könnyebbé kell tenni, hiszen áthajózni a Volgán, vagy vonattal egy álló napon át Joskar-Olába utazni egy hálókocsiban két hatvan év körüli orosz hölggyel, ezek örök élmények, személyes tapasztalatból mondhatom.Zárónyilatkozat aláírásával ért véget pénteken Siófokon a világkongresszus, melyen huszonhárom népcsoport négyszázötven küldötte, összesen hatszáz vendég vett részt. „A finnugor népek együttműködése sikeresen kiállta az idők próbáját, a húsz év alatt jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy egyre több népet és azok képviselőit, intézményeit és polgári szervezeteit foglalja magába” – így kezdődik a nyilatkozat.

Félázsia - a szerző kommentárja

Habsburg-zsidó elmélet – sajnálta le a finnugor rokonságot egy internetes kommentelő. S bár kétségtelen, az első napi kavalkádban magunk is eltöprengtünk, hogy a tejfölös hajú finn, meg a cserzett bőrű, vágott szemű „nagyonkeleti” is egyaránt a rokonunk-e, elhamarkodottan kommentelők figyelmébe: a finnugor szó nem ér véget ott, hogy finn. Kiterítettem ott a kongresszuson egy térképet, megkeresve a hozzánk képest legtávolabbi finnugor népet: a szamojédek Mongólia szomszédai. Közelebb élnek, de még mindig nagyon keleten a hantik, marik, komik, mordvinok. Magna Hungária, Levédia, Etelköz: ismerős? Így ér össze a Kurultáj és a Finnugor Világkongresszus.

Ezek is érdekelhetik