Közélet

2012.10.19. 13:02

Rekordtrófeás gímbikát lőtt egy ausztrál vadász Somogyban

Rekordnagyságú trófeát (12 kg) viselő gímbikát lőtt egy ausztrál vendégvadász Somogyban: az állat a szántódi területen került terítékre.

Jeki Gabriella

Sajnos tulajdonosa magával vitte haza, így ezt nem, de számos, közel kétszáz trófeát mutatott be a Sefag Zrt. idei szemléjén az alexandrapusztai vadászháznál. Barkóczy István vezérigazgató rámutatott: ez egy vesződséges szeptemberi szarvasbőgés eredménye, ami szűk keresztmetszete a somogyi dám- és gímszarvas helyzetének. Hozzátette: nehezen indult a szezon a szárazság miatt, hiszen a vadak azokra a területekre koncentrálódtak, ahol egy kevés víz volt.A tavalyival szinte azonos minőségi eredményeket hozó időszakban 14 bika agancsa múlta felül a tíz kilogrammos határ, háromé pedig meghaladta a tizenegy kilót. Az érmesek aránya 63 százalék.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kétszáz trófeát tekinthettek meg a Sefag büszkeségei közül
[/caption]

Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető arról tájékoztatott, hogy növekedett Somogyban a külföldi vadászok aránya. A már ismert német, osztrák, svájci vadászok mellett visszatérő vendégek érkeznek Ausztráliából és az Egyesült Államokból is.
A gímek mellett számos dámtrófea is kitűnik a sorból: száz évente csupán három öt kilogramm feletti látható, de most ez is akadt.

Ezek is érdekelhetik