Közélet

2013.03.16. 07:02

A kihavazás napja – enyhülés, szabadulás, újabb hótorlaszok

Somogyban mindenütt elállt a havazás és a viharos erejű szél is mindenütt megszűnt, mégsem járható minden út megyénkben. Szombaton reggel Edde és Alsóbogát is lezárt település volt.

Sonline

17:10 - Nincs megközelíthetetlen település Somogyban

A Magyar Közút munkatársainak sikerült megtisztítani az Eddétre bevezet utat, nincs már elzárt település Somogyban, viszon továbbra sem járható az út Dég és Som, valamint Siójut és Ságvár között.


15:50 - Két út még nem járható

A Magyar Közút fél négyes tájékoztatása szerint a Dég és Som közötti, valamint az Andocs-Nágocs közötti útszakasz továbbra sem járható, s Edde még mindig elzárt település Somogyban.


14:20 - Ráfagyott a Balaton a partra

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jégtakaró a mólón
[/caption]

A rendkívüli időjárás rendkívüli természeti együttállásokat eredményezetett Somogyban is. A Balaton gyakorlatilag ráfagyott déli partjára. Fotóinkat tekintse meg itt.


13:45 - Edde még mindig a hó fogságában

Somogyban a korábbi havazás után még jégbordásak, hókásásak a fő- és a mellékutak. Latyakosak az utak Nagyatád környékén, havasak a főutak Kaposvár közelében. A látási viszonyok mindenütt jók.

Továbbra is járhatatlan a Dég-Som közötti útszakasz, nem lehet közlekedni a hóátfúvások miatt Siójut és Ságvár, valamint Andocs és Nágocs között. Eddét továbbra sem tudták kiszabadítani a hó fogságából - tájékoztatott a Magyar Közút Kft.11:35 – Eddét még mindig nem lehet megközelíteni közúton

Edde az egyedüli somogyi település, amit még mindig elzár a külvilágtól a hó. A Magyar Közút aktuális tájékoztatása szerint még négy útszakasz járhatatlan Somogyban. Így nem lehet közlekedni  6403-as számú úton Siójut és Ságvár közti szakaszán, 6402-es számú úton Dég és Som, a 6522-es számú úton Andocs és Nágocs, valamint 6514.es számú úton Karád és Andocs között.


10:15 - Hótorlasz a síneken

A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt továbbra sem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig - közölte a Mávinform. Ezen kívül szinte minden Somogyban közlekedő, Somogyot is érintő szerelvény a menetrend szerint elindult szombaton.


10:00 - Fagyhalál

Egy ember életét vesztette a hideg idő miatt - tájékoztatott Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese szombaton. A kihűlés egy magánház udvarán történt még csütörtökön, a helyszínt azonban az ORFK kérésére nem közölhette a megyei kapitányság.

Az ORFK sajtószolgálata az Indexnek az mondta, hogy az elmúlt időszakban négy kihűléses eset jutott a tudomásukra Békés, Borsod, Győr és Somogy megyében. Három eset közterületen, egy pedig egy magánháznál volt.


09:45 - Hófalakkal küzdenek a munkagépek

Információink szerint több mint egy méteres hófal zárta el hosszú időre Eddét és Alsóbogátot is, úgy tudjuk, a Közút hómarója szombaton délelőtt már átvágta magát az érintett útszakszokon. Hivatalosan még azonban mindkét település elzártnak tekinthető.


08:20 - Lefagyott, síkos utak Somogyban

A Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt pedig több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok. A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.


08:11 - Lassan indul a tömegközlekedés

Hajnalban egyáltalán nem közlekedtek a Kapos Volán járatai Somogyban. Azokon az útszakaszokon, amelyeken biztonságos a közúti közlekedés szombaton délelőtt elindulnak az első buszok – tájékoztatott Eigner János a volántársaság személyszállítási igazgatója. Hozzátette: menetrendszerűségről még nem beszélheünk. A menetrend vélhetően a déli, kora délutáni órákban rázódik helyre. A Kapos Volán ugyanakkor arra kéri az utazóközönséget, telefonon tájékozódjanak a járatok várható indulásáról, érkezéséről.

Kapos Volán információs telefonszámok: Kaposvár - 82/418-040, Nagyatád - 82/351-457, Marcali - 85/410-102, Siófok - 84/310-220

----------------------------------------------------------------------------

Vélhetően szombaton minden útakadály megszűnik Somogyban és országszerte is, de a tömegközlekedés rendje reggelre még nem állt teljesen helyre, az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga, azaz egyes fokozatú riasztást adott ki megyénkre, ami enyhe hófúvást jelent esetenként kisebb hótorlaszokkal.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Somogyban minden főút felszabadult a hó fogságából, a 61-es és a 67-es főút már végig járható, a balesetes járműveket elszállították és a hótorlaszokat megszüntették. Ugyanakkor Nagyberénynél a 6402-es számú úton a 18+986-os kilométertől a 21+200-asig, Ádánd és Ságvár között két kilométer, Andocs és Karád, valamint Andocs és Nágocs között is vannak még lezárt útszakaszok. A Magyar Közút tájékoztatása szerint Edde és Alsóbogát szombaton reggel még mindig elzárt település.


Az elmúlt két nehéz napról itt olvashat:
---------------------------------------------------------------------------
Küzdelem a hótorlaszokkal, Somogy a hó fogságában
-----------------------------------------------------------------

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!