Közélet

2013.05.25. 07:33

Ön mindent jól kitöltött? Típushibák az adóbevalláson

Huszonötezer bevallást a véghajrában kaptak Somogyban: a múlt év hasonló időszakához képest megegyező, 97 ezer bevallás érkezett az adóhivatalhoz.

Harsányi Miklós

– A korábbi évekhez hasonlóan az idén is többen hagyták az utolsó pillanatra a bevallásuk elkészítését – közölte érdeklődésünkre csütörtökön Fülöp Eszter, a Nemzetei Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi szóvivője. Hozzátette: erre hosszabbított nyitvatartással felkészült a megyei adóigazgatóság központi ügyfélszolgálata, ahol naponta több mint 800 ügyfelet fogadtak.Jelezte: a visszaigényelt összeg kiutalására nyitva álló határidő 30 nap abban az esetben, ha a bevallás hibátlan. Ha korrigálni kell a dokumentumot, akkor a határidőt a javítás napjától kell számítani. Fülöp Eszter kiemelte: az adóbevallás benyújtásában érintett adózó – az akadály megszűnését követő 15 napon belül – köteles a bevallást a hivatalhoz eljuttatni. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet a bevallással egyidejűleg kell benyújtani. Ekkor – a mulasztás kimentése érdekében – hitelt érdemlően (dokumentumokkal) kell igazolni az adózó önhibáján kívüli akadályoztatását, s annak időtartamát.
– Aki elmulasztotta  benyújtani a bevallását, azok 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatóak – tudtuk meg.

Típushiba

– A bevallás aláírásának elmulasztása, az utalási cím, számlaszám, illetve az utalási rendelkezés hiánya, téves azonosító adatok feltüntetése nem megfelelő önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adatok kitöltése – ezek voltak a leggyakoribb hibák. Volt, aki a szuperbruttósítás fogalmát ismerte rosszul, máskor hiányzott a kifizetői adóelőleg, máskor a szükséges mellékletek hiányoztak, illetve az adózók elszámolták az adójóváírás összegét.

Ezek is érdekelhetik