Közélet

2014.02.09. 11:45

„De mi nem loptunk!” Lecserélte az automatáját, megbüntette az E.ON

Házilag cserélte le villanyóra-automatáját, ami azóta nem volt leplombálva, s most emiatt áramlopással vádolja az E.ON, állítja a balatonszabadi Hárs Vendel.

Fónai Imre

– Elismerem, hibáztam, amikor nem szóltam az e-onosoknak, hogy jöjjenek és tegyenek egy plombát az automatára – így balatonszabadi olvasónk. – Öt éve történt az eset, azóta több alkalommal is jártak kint óraleolvasás címszóval az áramszolgáltatótól, nyilván észlelték a hiányosságot és azt gondoltam, majd intézkednek. Öt éve éppen szenteste kigyulladt az automatánk. Három kiskorú gyermek van a családban, gondoltam, magam intézkedem, mert így a leggyorsabb; villanyszerelő vagyok, lecseréltem hát az automatát. A mérőóra maradt, annak a plombája sem sérült.Hárs Vendel úgy véli: az E.ON akkor „ment át támadásba”, amikor megszüntették a fagyasztóládát és a villanybojlert, emiatt visszajárt nekik egy bizonyos összeg. – Addig jó volt plomba nélkül is az automata, ekkor azonban, tehát öt év után megbüntettek 120 ezer forintra, azzal, hogy áramlopás történhetett. De lehetett velük „alkudni”, így ment le 90 ezerre a büntetés és részletfizetést is kaptunk. Az egyik hónapban azonban annyira meg voltunk szorulva, hogy nem tudtuk föladni a csekket, s máris jött a levél: egyben fizessük ki az eredeti, 120 ezer forintot, máskülönben kikapcsolják az áramot. Felkerestünk már számos érdekvédelmi szervezetet, egyik helyütt azt mondták, hiba volt befizetnünk az első csekket, mert azzal elismertük, hogy loptuk az áramot. De hát mi nem loptuk!

Az adatvédelmi törvény értelmében harmadik félnek nem adhatnak ki ügyfeleikről információt, ezért csak általánosságban tudott válaszolni a kérdésre Varga Ivett, az áramszolgáltató kommunikációs vezetője. „A szolgáltató által leplombált mérőórák és hozzájuk tartozó berendezések nem az ügyfél, hanem a szolgáltató tulajdonában vannak. A szolgáltatói plomba eltávolítása és a leplombált berendezésekbe történő beavatkozás/csere szerződésszegésnek minősül, szankciókkal jár.

A kismegszakító a mérőberendezés részét képezi, az illetéktelen csere során a mérőhely megbontásra kerül, és a méretlen vételezés, azaz a fogyasztásmérő-berendezés megkerülése lehetővé válik. Fontos hangsúlyozni, hogy egy ilyen esetben nem feltétlenül áramlopásról van szó. Az ügyfél részére ilyen esetben a kötbért nem áramlopás miatt, hanem a méretlen vételezés és a mérőóra megkerülésének a lehetősége miatt terheli ki a szolgáltató.”
Azaz: ne álljunk neki házilag semmit sem javítani-cserélni-barkácsolni a villanyóraszekrényben!

Ezek is érdekelhetik