Közélet

2014.02.18. 16:55

Torta vödörben - formabontó szülinap a lovardában

Korpából, lenmagból, zabból, melaszból, répából, almából, banánból és kókuszból készült a torta. Az egyik. A másik derék köteg répából alma díszítéssel készült, a fő ajándékot pedig egy névvel hímzett takaró jelentette.

Vas András

Az ünnepeltet persze elsősorban az elemózsia érdekelte, s még az sem zavarta, hogy nem tortatartón szolgálták fel a jobbnál jobb falatokat, hanem egy egyszerű vödörben – Havanna ettől még vagy három tucat ünneplő figyelő tekintete előtt hamar bekebelezte.A formabontó születésnapi zsúrt amúgy a kaposvári Lovasakadémia bio fedelesében tartották, itt gyűltek össze, akik valaha lovagoltak a huszadik születésnapját ünneplő herélten. Jó másfél évtizeddel ezelőtt kevesen hitték, hogy a többség által becézve Hévcinek, Hévikének, esetleg Havankának becézett paripa ilyen össznépi ünneplésben részesül, ugyanis a nyírtasi születésű kisbéri félvér kvalitásai láttam a legtöbb szakember csak legyintett. Havanna négyévesen került Kaposvárra az akadémiára, ahol először díjlóként próbálták ki, de nem bizonyult elég stabilnak talajon. Jó természete miatt ezután iskolalóként használták, majd ugrólovat akartak faragni belőle, ám hiába vitte relatíve könnyedén a 160 centis akadályt, kissé gyávának tűnt az akadályok előtt, így kilenc esztendősen díjugratóként is leselejtezték.

– Így került hozzánk, s lódult meg a karrierje – magyarázta Villányi Krisztina, a Lovasakadémia SC lovastorna edzője, aki maga is sokat lovagolta Havannát. A ló ugyanis nyugodtsága, kiszámíthatósága miatt kifejezetten megfelelt a sportág elvárásainak, igaz, a kelleténél kicsit kisebb volt, mint társai, de így is 71 gyerek sajátította el rajta a lovastorna alapjait.
Sőt, egy idő után versenyekre is eljutott, a fedeles lovarda falára kitett dicsőségtablón öt országos és 16 Budapest-bajnoki címet, valamint 11 diákolimpiai diadalt számoltunk össze.

– Két Európa-bajnokságon is részt vehetett – folytatta Villányi Krisztina –, az egyiken egy kilencedik helyig jutott lovasával.
Legnagyobb sikere után úgy tűnt, véget ér a pályafutása, ugyanis a hazaszállítás közben megsérült, majd meg is betegedett, ám felépült, s azóta is állja a sarat. Illetve a fűrészport.
– Ritka, hogy egy ló ilyen sokáig alkalmas legyen a lovastornára – tette hozzá az ünnepi eseményt is megindokolva Villányi Krisztina –, s reméljük, még két-három évig lovagolhatunk rajta.

Az ünnepségre összegyűlt gyerekek láthatóan egyetértettek vele, a lassan nyugdíjas korú paripát elhalmozták mindenféle zöldséggel és gyümölccsel, melyből még Zsiráfnak is jutott: a kanca a lovastornászok szerint néhány éve Havanna felesége – már amennyire egy heréltnél, pláne húszévesnél ilyesmi szóba kerülhet...

Ezek is érdekelhetik