Közélet

2014.08.16. 17:00

Ez lesz a legbonyolultabb választás a rendszerváltás óta

Október 12-én hét nemzetiség is voksolhat Somogy megyében, ezt külön helyiségben tehetik majd meg.

C. A.

Pénteken 16 óráig közli a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy az egyes településeken mennyi aláírás szükséges a jelöléshez. Ez a szám a megyei képviselőknél a választási névjegyzékbe vettek 0,5 százaléka, a települési képviselők esetében pedig 1 százalék. A polgármester jelölteknek 10 ezer lakosig 3 százaléknyit, afölőtt 300 aláírást kell összegyűjteni.
A megyei főjegyző és a 68 közös hivatal jegyzője augusztus 18-ig határozatba foglalják az ajánlások konkrét számát. Ez ellen kifogást benyújtani három napig lehet majd.

Augusztus 15 még egy szempontból fontos dátum: ettől fogva augusztus 25-ig kapják meg a választópolgárok az értesítést. Akihez ez nem jut el, a választási irodát keresse, ott lehet korrigálni: nincs rajt a névjegyzéken, vagy adminisztrációs hiba történt. Hivatalosan augusztus 23-án kezdődik a kampány. Augusztus 25-én indul az aláírásgyűjtés – egy választópolgár több jelöltnek is aláírhat –, az egyéni jelölést legkésőbb szeptember 8-ig, a listást szeptember 9-ig kell leadni.

Vörös Tamás megyei főjegyzőtől, a területi választási iroda vezetőjétől tudjuk azt is, hogy háromezernél is többen dolgoznak majd az október 12-i önkormányzati választáson.
– Egy napon két különböző választás lesz – hangsúlyozta Vörös Tamás. – Országosan tizenhárom nemzetiségi választás lesz, Somogyban hét: roma, német, horvát (ők megyei listára is voksolhatnak), román, lengyel, örmény és ukrán. Ukrán nemzetiségi választást Somogyban mindössze Fonyódon tartanak, Kaposváron azonban csak ukrán kisebbségi voksolás nem lesz, a többi hat kisebbség mindegyike választhat.



– Százötven településen összesen százhetvenegy nemzetiségi választást írtak ki – mondta Vörös Tamás, aki immár tizenkettedik alkalommal első számú felelőse a parlamenti illetve területi választásoknak Somogy megyében. – A szavazóhelyiség mindig külön lesz, számos településen más épületben is, az igazolási procedúrát pedig bármely esetben kétszer kell lefolytatni.
Megyénk 246 települése közül ötben, ahol tízezernél többen élnek – Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon, Barcson és Marcaliban – választókerületek vannak. A legtöbb szavazókört, ötvenkilencet Kaposváron alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!