Közélet

2014.09.28. 15:39

Hárommilliárd a keret: szociális tűzifa a rászorulóknak

A tavalyi kétmilliárd forintról az idén hárommilliárd forintra nőtt a szociális tűzifatámogatási kerete, s a szén új elem a programban: a forrásra ismét pályázhatnak az önkormányzatok.

Harsányi Miklós

Beszámolók szerint 2011-ben indult a program, s az ötezer lakosnál kisebb települések önkormányzatai támogatást kapnak ahhoz, hogy a lakosság egy részének térítésmentesen adhassanak téli tüzelőt. A Sonline.hu tavaly megírta: 168 somogyi település igényelt és kapott – 140,5 millió forint értékben – szociális tűzifát.
– Korábban bekapcsolódtunk a programba, s most is tervezzük – közölte Keresztes József, Mosdós polgármestere. – Legutóbb 26 család részesült segítségben, s abban bízunk, hogy hamarosan több mint 30-nak biztosíthatunk szociális tűzifát.



Czeferner Józsefné Nagybajom polgármestere hasznosnak ítélte a kezdeményezést, mivel kézzel fogható segítséget nyújt a rászorulóknak. Településükön két éve közel 50, tavaly csaknem 100 család kapott fát a programban.
– Magyarországon 800 ezer, egymillióra becsülik a mélyszegénységben élők számát – mondta Szabó János kaposvári szociológus. Hozzátette: az alapvető változást a tömeges munkahelyteremtés jelentené, ám aki nem jut álláshoz, azok számára döntő kérdés a szociális juttatások biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!