Közélet

2014.11.27. 08:09

Vezetőcsere söpör végig a régión

Vezetőcsere söpör végig a dél-dunántúli fürdőkön; a régió hetedik vezetőváltására került sor a napokban Igalban, ahol a teljes fürdővezetést lecseréli a város önkormányzata. Somogy megyei érintett még e sorban a csokonyavisontai fürdő, illetve a barcsi vezetése is részben átalakul.

Fónai Imre, Jeki Gabriella

Csokonyavisontán teljesen átszervezték a Termál- és Strandfürdő menedzsmentjét: különválasztották a technikai, operatív, illetve a jogi, pénzügyi, marketing üzemeltetést – mondta Harasztia Attila polgármester. A testület döntött a változásról, és azonnali hatállyal munkába állt az új fürdőigazgató. Kollmann Gergely átvilágítja a fürdő helyzetét, kidolgoz egy részletes és alapos működtetési-üzemeltetési stratégiát, ami alapján el tudják kezdeni a következő gazdasági évet. A korábbi igazgató, Primon Csaba az operatív üzemeltetésért felel most.

Szakmabeliek szerint a rendszerváltás után éltek át hasonló időszakot a fürdővezetők; akiknek az utóbbi időben kellett távozni, azok között akad, aki veszteséges, de olyan is, aki nyereséges egységet irányított.
– Jó évet zár több fürdőnk is, jó téli szezonra számítunk – felelte kérdésünkre Iharosi István nagyatádi fürdőigazgató, a dél-dunántúli gyógy- és termálfürdők szövetségének elnöke. – Nagyatádon a gyógyfürdő idei eredménye öt-hét százalékkal haladja meg a tavalyit, de Barcsról és Igalból is hasonló jó híreket hallani. Nagyatádon sokat számít, hogy kiváló az együttműködésünk a Solar szállodával, mely kifejezetten a nyugdíjas-turizmusra állt rá és ez nekünk is hasznot hoz; a hotel szolgáltatásának részeként kínálja a gyógyfürdőt, mi pedig jelentős kedvezményt adunk. Arra számítunk, hogy megye-, sőt régiószerte jó forgalom lesz a télen, azaz február végéig. Nagyatádon egyébként az uszodát is kinőjük lassan, minden nap telt házzal üzemel.

Persze, nem csak a dél-somogyi termál- és gyógyfürdőknek, hanem a Balaton-parti wellness hoteleknek is most jön a szezonja, a Balaton-régió tavasszal és ősszel a Nyitott Balaton akciókkal csábított, télre maradnak a szállodák. Vendéget nyilván nem riaszt, inkább az üzemeltetők számára figyelmeztető az index. hu információja, miszerint nemrég a Fővárosi Törvényszék kártérítésre kötelezett egy Esztergom melletti wellnesshotelt, ahol egy idős házaspár legionellafertőzést kapott, majd a férfi két héttel hazaérkezése után meghalt, még 2010-ben. A legionella baktérium a legtöbb vizes helyen előfordulhat, és csak akkor okoz bajt, ha vízcseppekkel a tüdőbe jut. Erre a wellnesshotelek pezsgőfürdőinél és vízporlasztóinál nagyobb az esély. A legionella vizsgálatát amúgy máig nem írják elő a jogszabályok a fürdőkben. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet: csak literenként egy milligramm klór használatát engedik meg a fürdőfertőtlenítési szabályok, miközben e baktérium ártalmatlanítására három milligramm volna megfelelő, ez viszont már ártana a fürdőzőknek.



Ha megvizsgálnánk, találhatnánk legionella baktériumot a kerti locsolónkban, a szobai spriccflaskánkban, az akváriumunkban és a fürdőszobánk zuhanyrózsájában is – írja a hírportál. A legionella baktériummal tehát gyakran érintkezünk, mégis csak rendkívül ritkán okoz bajt (a kártérítési perben érintett, elhunyt férfi idős, beteg volt). Emberről emberre nem terjed, külön ellenszere sincs, az általános fertőtlenítés ártalmatlanítja. Az emlegetett szállodában egyébként sem a 2010-es eset előtt, sem azóta nem fordult elő hasonló, pedig 2010 óta sokezer vendég fordult meg náluk. Mivel az ajánlások szerint túl sok klór ártalmatlanítaná csak teljesen a legionellát, a hotel ultraviola sugárzással is fertőtleníti a vizet a még nagyobb biztonság érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!