Közélet

2014.12.03. 18:45

Segélyezés: segít az állam, ha elszabadulnak az indulatok

Csak a kétszáz legadóerősebb településnek nem ad pénzt az állam a segélyekre – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerdán Siófokon a somogyi polgármesterek és jegyzők konferenciájának második napján. Az Államreform II.-ről is beszélt, mondván, a közszolgáltatások átalakításának az a célja, hogy a rezsicsökkentések után is tartós maradjon a díjak csökkenése. – Nonprofit szolgáltatók lesznek, mert Kuncze Gáborék ugyan a privatizációkor azt ígérték, a verseny árat tör, mégsem ez történt – így Pogácsás. – E helyett a szolgáltatók nem versenyeztek, viszont nagy profitot vittek ki az országból.

Fónai Imre

A tanácsi rendszer megszűntekor Somogyban hatvannyolc hivatal működött; eltelt huszonnégy év és most újra hatvannyolc működik – húzott ívet Vörös Tamás megyei főjegyző a rendszerváltás óta eltelt időszak fölé önkormányzati szempontból. Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár is azzal kezdte a somogyi polgármesterek és jegyzők siófoki konferenciájának második napján: a rendszerváltás alapja a teljes önrendelkezés volt, ám azt csak két-három évig tudta finanszírozni az állam, azóta folyamatosan zajlik az önkormányzati rendszer átalakítása, mely szerinte 2010-ben új fejezethez érkezett.

– Az a cél, hogy hiány- és adósságmentesen működjenek az önkormányzatok, megőrizve a legértékesebbet, hogy minden településen legyen önkormányzat, tehát a helyi ügyek helyben dőljenek el – így az államtitkár. – Az önkormányzatiság az elmúlt évek feladatátadásával aligha sérült, hiszen jobbára jegyzői feladatok kerültek át az államhoz (még a tűzoltóságot is az önkormányzatok felügyelték), vagy például az oktatás, melyet nem tudtak teljes körűen ellátni a települések. A nagy átalakítások lezajlottak, ilyen már nem várható. A feladatfinanszírozást akkor tekinthetjük majd kialakultnak, ha egy adott feladathoz tényleg biztosítani tudja az állam a költségét; tudjuk, ezen a téren még akadnak hiányosságok. Ki foguk terjeszteni egyébként jövőre az önkormányzati tulajdonú cégekre is, hogy az állam hozzájárulása szükséges a hitelfelvételhez; kezd ugyanis gyakorlattá válni, hogy a települések a cégeiken keresztül vesznek fel újabb hiteleket.

Kisebb költségű állam – ezzel indokolta Pogácsás Tibor az Államreform II.-t; a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámcsökkentése megtörtént, a központi államapparátus létszámát is csökkenteni kell – tette hozzá és szavaira először támadt kisebb moraj a hallgatóság köreiben. Legközelebb pedig akkor, amikor a segélyezés átalakításáról beszélt. Azt mondta, csak a legnagyobb adóerővel rendelkező (vagyis a jelentős helyi adót beszedő) településeknek nem biztosít pénzt az állam jövőre erre a célra, a kisebbek megkapják a szükséges összeget, ám ha helyben elszabadul a pokol („el fog”, hallottuk innen is, onnan is a polgármesterek és jegyzők köréből), akkor persze az állam kénytelen lesz határt húzni.

A fejlesztések döntő részben a jövőben is uniós forrásból történhetnek, ám több, a települések számára kedvező változás is lesz, jelentette be az államtitkár, aki szerint a pályázatosdi a nagy településeknek kedvez, sok önkormányzat nehezen tud megfelelő programot alkotni. – Sokan arra pályáztak, amire lehetőség volt (Vörös Tamás megyei főjegyző ide hozta fel példaként a korábbi ravatalozóépítési lázat, de Svédországban is látott árnyékmúzeumot – a szerző), így újultak meg sorra a települések központjai (ha utcai művészetet is bele kellett venni, akkor belevettük azt is), és az elhíresült negyven centi magas kilátót sem az elmebaj szülte. Útépítésre nem lehetett pályázni, idegenforgalmi attrakcióra igen, ebben már az odavezető út is szerepelt, így aztán út is és kilátó is épült... Ezen változtatni fogunk, s ki akarjuk iktatni a költségnövelő pályázatíró cégeket is, csökkentve a bürokráciát. Azt szeretnénk, ha száz felhasználható euróból 86-88 valóban a projektre menjen, ne táblákra, meg projektbemutatókra. S hogy a nagyobb települések maguk is képesek legyenek megírni egy pályázatot, a kicsiknek meg segítsen a megyei önkormányzat.



– A feladatfinanszírozás mellett elfeledkeztek a demokráciafinanszírozásról – adott hangot véleményének a siófoki konferencián Reiz Tamás, a kicsiny Potony polgármestere. – A közmunkások kiröhögnek, hogy nettó kilencvenezer forintért dolgozom, aki tiszteletdíjas polgármester, az még kevesebbért.
A kistelepülési polgármesterek fizetésének gyors emelésére Pogácsás Tibor sem tett ígéret, hiszen válaszában azt mondta: – Érezzük a feszültséget, erről a frakción belül is vita van, a bérrendezés nincs benne a jövő évi költségvetésben, de belátható időn belül meg kell oldani, a köztisztviselők bérének rendezésével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!