Közélet

2015.03.05. 08:09

A takarék fogalom volt: bíztak benne, mint egy svájci bankban

Kifizetés nincs, befizetés (hitel) elfogadható – olvasható a Dél-Dunántúli Takarék Bank (DDB) nagybajomi fiókjának ajtaján, s ez alapján borítékolható: nincs túl nagy forgalom a pénzintézetben. Konkrétan üres a helyiség, csak két alkalmazott rendezgeti a papírokat, elnézést kérnek, nem mondhatnak semmit, csak a főnökség nyilatkozhat.

Vas András

Annál beszédesebbek a helyiek, akiket láthatóan nemcsak a személyes veszteségeket nyögik: az 1957-es alapítású Nagybajomi Takarékszövetkezet – mely a Drávamentivel egyesülve vette fel a hangzatos DDB nevet – a település ikonjának számított.
– Ez más volt, mint egy egyszerű bank – mondja egy nyugdíjas asszony, aki tanúja volt a takarék 58 éves történetének. – Anno a község hozta létre, mindig olyanok csinálták, akikkel naponta találkoztunk az utcán. A többi bank csak egy pénzintézetnek számított, a takarék viszont közösségi helynek is. Sok helyen csak azért tudtak Nagybajomról, mert hallottak a takarékszövetkezetről.

Akárkivel elegyedünk szóba, mindenki megerősíti: a takarék fogalom. És sokan hozzáteszik, nem lett volna szabad belemenni az egyesülésbe, meg kellett volna tartani az önállóságot. A takarékszövetkezeti törvény keveseknek mond valamit, inkább nem bonyolódunk bele, mekkora volt a kényszer, s hogy a régi önállóság mindenképpen veszett volna.

– Úgy bíztak az emberek a takarékban, mint egy svájci bankban – jegyzi meg Czeferner Józsefné polgármester –, kellette egy-két nap, mire elhitték, tényleg baj van...
A városvezető élete azóta jellemzően a hozzá fordulók nyugtatgatásával telik: telefonon, a hivatalban, az utcán keresik meg, tanácsot, biztatást várnak tőle – jó szónál azonban nem tud többet adni...

Az önkormányzatot alapból nem érinti a krach – teszi hozzá a polgármester –, a számlánk másik banknál van. Ám a negyven éve várt, s végre elkezdődött csatorna-beruházás miatt nem vagyunk nyugodtak. A vízközmű-társulás pénze, az ingatlanonként befizetett 225 ezer forint ugyanis a takarékban, illetve a DDB-ben volt. Kilencvennyolcmillió forint, melyet egyelőre még meg tudunk előlegezni, ám a beruházásnak szeptember végére be kell fejeződnie, vagyis a nyár elejénél nem tudunk tovább várni.

A legtöbb bajominak ez az idő még nagyon távolinak tűnik, sokkal nagyobb problémájuk, hogyan húzzák ki az elkövetkező napokat-heteket. A hírek szerint március végére harmincmillió forintig minden betétest kártalanít az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), ám addig is meg kellene élni valamiből: a fejenként a – saját számlájáról – kapott hatvanezer forint viszont sok családban bizonyosan nem elég a hó végéig.
– Három gyereknek kell enni adni, a számlákat is be kell fizetni, tankolni kellene az autóba – panaszkodik Ildikó. – A spórolt pénzünk le volt kötve, de egy bizonyos összeget mindig hagytunk a havi megélhetésre. És persze oda jött a családi pótlék is, a februári bent ragadt...



Más a nyugdíját siratja, esetleg a fizetését, s értelemszerűen aggódnak a számlájukon tartott pénzért is.
– Sokaknak harminc-negyven év spórolását zárolták – állítja Sipos Jánosné. – Szerencsére nekem csak a nyugdíjam jár a takarékba, s most majd kihozza a postás, aztán új számlát kell nyitnom.
Fehér László viszont azon kevesek közé tartozik, akik egyfajta kívülállóként követhetik az eseményeket: egy nagybankban tartja a megtakarításait.
– Nagyon sajnálom az embereket, borzasztó lehet a tudat, hogy egyik pillanatról a másikra elveszhet az összes spórolt pénzem, s nem tudom, miből adok enni a családomnak – sóhajtott. – Nem csoda, hogy akkora pánik tört ki, amikor kipattant az ügy: tudok olyanról, aki elment szabadságra, csakhogy valahogy mentse a kis vagyonát.
– Nem kellett volna összeállni mindenkivel – mondja erre Panni néni. – Mi a bajomi takarékban bíztunk, nem a drávaiakban, pláne nem a pestiekben. Idegenre senki sem bízta volna az életét-sorsát – teszi hozzá, aztán elindul a főtéri bankfiók felé. Mi is benézünk az ablakon: legalább tucatnyian várnak a sorukra, hogy új számlát nyissanak...

Több tízezer somogyi érintett a bankbotrányban - cikkgyűjtemény

-------------------------------------------------------------------------

Buda-Cash: elkezdték a kártalanítást
A Buda Cash-botrány miatt a lét a tét
Legalább tíz éve tudják, hogy valami nem stimmel a Buda-Cash-nél
Háromszázmillió ragadt benn Somogyban
Mindenünk elúszott? Kétségbeesett ügyfelek a somogyi fiókoknál
Hiába jött a pénzszállító, tovább tart a bankroham
Hókezdés 150 forintból? Tovább gyűrűzik a bankbotrány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!