Közélet

2015.04.04. 18:25

Elindult a 169. hajósidény: 2015-ben is a 2011-es árakon

A százhetvenedik balatoni hajózási idényben is 2011-es árakon szállhatnak hajóra az utasok – a hagyományoknak megfelelően nagyszombaton Balatonfüreden fogadták a Siófokról indult első hajót.

F. I.

Egyelőre a hétvégéken járják a tavat a menetrendi- és a sétahajók, majd a főidény kezdetéig fokozatosan huszonkét kikötő és huszonnégy hajó áll szolgálatba a Balatonon – tudhatták meg a füredi idénynyitó résztvevői Halmos Gábortól, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójától. A szezon elején egyelőre csak a Siófok-Balatonfüred-Tihany és a Fonyód-Badacsony útvonal él, május elsejétől Balatonboglár-Révfülöp, május 23-ától Balatonföldvár-Tihanyrév is.



Siófok és Balatonfüred közeledését szolgálja az a gesztus, hogy Lengyel Róbert siófoki polgármester egy 1809-ben nyomtatott eredeti, a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság részére kiállított 200 forint névértékű részvényt vitt és adott át túlparti kollégájának. Balatonfüreden egyébként a hagyományokhoz hűen fúvószenekar és néptánccsoport fogadta a Szent Miklóssal érkezőket, és énekelt a siófoki férfi dalkör is. Balassa Balázs szigligeti polgármester, a Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt: a „balatoni öntudat” erősítését is szolgálja a hajózás. Hozzátette: a most induló fejlesztési időszakban több százmilliárd forint érkezhet a Balatonhoz, ezért fontos, hogy a régió települései együtt tudjanak gondolkodni és közösen döntsenek arról, a Balaton szempontjából mely fejlesztéseket kell erősíteni.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] 2015-ben is a 2011-es árakon
[/caption]
Bóka István, Balatonfüred első embere felelevenítette: 1846-ban indult a balatoni gőzhajózás, Széchenyi István vezetésével ekkor bocsátották vízre a Kisfaludy gőzöst. Az iparszerű hajózás megteremtése Keszthelyhez és Festetics Pálhoz köthető, aki vitorlásokat szállítóhajókat kezdett gyártani a Balatonra, Balatonfüred pedig az első modern, európai ismeretekkel felvértezett hajógyártás otthona lett. A siófoki Lengyel Róbert fontosnak nevezte, hogy a Balaton térsége az ott élők számára biztos megélhetést nyújtson, ehhez sokszínű turisztikai szolgáltatások mellett egész éves munkahelyek kellenek. A keszthelyi városvezető, Ruzsics Ferenc pedig azt hangsúlyozta: azok a települések is profitálhatnak a balatoni hajózás működéséből, amelyek nem rendelkeznek saját kikötővel.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Balatonfüreden fogadták a Siófokról indult Szent Miklóst
[/caption]
Halmos Gábor, a Bahart vezérigazgatója arról tájékoztatott: a főszezon kezdetére a Siófok katamarán lesz Magyarország első teljesen akadálymentesített hajója, a két fedélzeti szint között lépcsőlift segíti a kerekesszékes utasokat. Újdonság lesz az új hibrid gyorshajó, valamint hogy a főszezonban naponta közlekedik majd hajójárat Badacsonyból Szigligetre, átszállással tehát elérhető lesz Fonyódról, Szemesről, Lelléről, Boglárról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!