Közélet

2015.05.21. 08:09

Kokas Katalin lemondott a Kaposfest művészeti vezetéséről

Kaposvár zeneszerető lakói meglehetős csalódottsággal értesültek arról, hogy az augusztus 13-19. között hatodik alkalommal megrendezendő Kaposfest műsorát új művészeti vezetők, Baráti Kristóf és Várdai István állítják össze.

Márkus Kata

– Mi az oka, hogy a tavaly még a világhírű, kaposvári származású Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészekkel beharangozott idei fesztiválnak új művészeti vezetői vannak? – kérdeztük Bolyki György fesztiváligazgatót.
– Az idén februárban Kokas Katalin lemondott a Kaposfest művészeti vezetéséről. Többször kértem, gondolja át döntését, hiszen – bár együtt hoztuk létre a Kaposfestet – az ő ötlete volt, miatta van Kaposváron, és úgy gondolom, ebben a fesztiválban Kati tökéletesen ki tudta teljesíteni önmagát, óriási munkával világszínvonalú rendezvénnyé emelve a Kaposfestet. Az önkormányzat vezetői is próbálták elérni döntése megváltoztatását, de amikor ez nem sikerült, le kellett ülnünk, hogy átbeszéljük, milyen lehetőségeink vannak a folytatásra. Mindannyian úgy gondoltuk, óriási érték a Kaposfest, a város egyik jelképévé vált, így amikor megkérdezték, más művészeti vezetéssel tudom-e folytatni a munkát, igent mondtam. Annyi kikötésem volt, hogy – habár már nagyon kicsúsztunk az időből – egy hónapig még nem kérek fel új művészeti vezetőt. Ez idő alatt Katit többször megkeresem, hátha meggondolja magát. Mivel nem így történt, március végén felkértem Baráti Kristófot és Várdai Istvánt művészeti vezetőknek, akik legnagyobb örömömre igent mondtak. Mindannyian tudtuk, hogy kevés idő van a szervezésre, de vállalták, hogy ami máskor egy évig tartó munka, azt ők egy hónap alatt elvégzik. Mindketten megfogalmazták: nem történhet meg, hogy egy ilyen sikeres fesztivál megszűnjön, bármilyen rövid is az idő, összeállítanak egy eddigiekhez méltó programot. A két új művészeti vezető ezzel tulajdonképpen megmentette Kaposvár, és a zeneszerető közönség számára a Kaposfestet, miközben rengeteg felkérésüket le kellett mondaniuk új feladatuk miatt. Talán nem mindenki tudja, hogy egy nemzetközi szaklap összesítése szerint Baráti Kristóf volt 2014-ben a világ legtöbbet foglalkoztatott hegedűművésze, míg Várdai István a csellisták között a második helyen végzett e listán. Két kirobbanó tehetségről van szó, akik a nemzetközi koncertélet központi alakjai.



– Mit lehet tudni Kokas Katalin lemondásának okairól?
– Többször kértem Katit, adjunk ki közös nyilatkozatot, de először hezitált, majd úgy döntött, nem szeretne a nyilvánosság elé állni e témában. Vannak olyan ügyek, olyan döntések, melyek mozgatórugói nem tartoznak a nyilvánosságra, így tiszteletben tartom a döntését, és mindenki mást is erre kérek. Ha valakik, hát a kaposváriak tudják, mennyire fontos volt Kati számára a Kaposfest, így a lemondás sem egy könnyű élethelyzetben született meg. Tartozunk neki annyival, hogy nem zaklatjuk azzal, amiről ő nem szeretne a nyilvánosság előtt beszélni. Több helyről hallok minden alapot nélkülöző feltételezéseket és légből kapott véleményeket, de ezekre nem szeretnék reagálni. Talán csak egy olyan momentumot emelnék ki, ami többször is visszatér: amellett, hogy Kaposvár önkormányzata minden évben gondosan ellenőrzi az elszámolásunkat, 2013-ban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) végzett mindenre kiterjedő pénzügyi vizsgálatot nálunk, 2014-ben az EMMI vizsgálta a gazdálkodásunkat, az idén ismét az NKA vizsgálja a fesztivál teljes költségvetési elszámolását. És ez így van rendjén, legyenek is ellenőrzések, hiszen a közpénzekkel mindenkinek pontosan el kell tudni számolni. Éppen ezért nem örülök, amikor olyanokat hallok például, hogy a Kaposfest költségvetéséből politikusoknak fizetünk ilyen-olyan kenőpénzeket. Miért fizetnénk?! Erős kontroll mellett végezzük hat éve a dolgunkat, és szeretnénk még sokáig végezni a kaposvári zeneszeretők örömére.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A döntés okai nem tartoznak a nyilvánosságra
[/caption]
– A művészeti vezetésről tehát lemondott Kokas Katalin, fellépő művészként miért nem láthatjuk az idei Kaposfesten?
– Az, hogy a Kaposfest klasszikus zenei programjában ki lép fel, kizárólag a művészeti vezető kompetenciájába tartozik. Kokas Katalin esetében sem szóltam bele soha, most sem szólok bele. Az új művészeti vezetőknek egy hónapjuk volt a fellépők és a program összeállítására, és – mint ahogy az eddig is szokás volt – ők is a saját nemzetközi „baráti körükből” válogatták össze a fellépőket, akik nem kisebb kaliberű művészek az eddigieknél, sőt! Nagy váltásról van szó, de sokkal több pozitív visszajelzést kaptunk ezzel kapcsolatban, mint negatívat. Az első öt évben megszokott a közönség egy előadói gárdát, a legtöbben örülnek, hogy most új merítésből érkező művészeket hallhatnak. Emellett arra is érdemes gondolni, hogy a két új művészeti vezetőnek először a 2016-os fesztiválra lesz lehetősége úgy felkészülni, ahogy azt mi az első öt évben tehettük.

Kokas Katalin a Somogyi Hírlap kérdésére megerősítette, nem kíván a nyilvánosság elé állni. Azt mondta, kezdetektől minden bizodalmát Szita Károly polgármesterbe vetette, kérte, ő nyilatkozzon helyette.
Szita Károly közölte: Kokas Katalinnak sokat köszönhet Kaposvár. Ő álmodta meg szülővárosának azt a fesztivált, amely az első évtől kezdve magas presztízsű, komoly hírnevet hozó rendezvénye lett Kaposvárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!