Közélet

2015.07.24. 16:05

Bérletből tulajdon: hazaárulás? Ángyán ellenzi, az agárkamara támogatja

Az agrárkamara is egyetért azzal, hogy kerüljenek a bérlők tulajdonába az állami földek. Ahogyan megírtuk, az eredeti Magosz-javaslatra úgy reagált a lapunknak interjút adó Ángyán József exállamtitkár, hogy „ez nem más, mint a közösség trükkös megrablásával megvalósuló zsákmányszerzés, melynek az a célja, hogy a Fidesz és a Magosz mögött álló nagybirtokos érdekkörök még az európai földárak kiegyenlítődése előtt szinte ingyen juthassanak a földhöz”.

Fónai Imre

Sallai R. Benedek, az elmúlt hónapokban Bábonymegyeren is többször megfordult  LMP-s képviselő hazaárulásnak minősítette a tervet, erre reagálva Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnök azt mondta a Hír tévében: az Európai Unió beavatkozik a földforgalmi kérdésekbe és az volna a hazaárulás, ha ezt válasz nélkül hagynánk.Annak, hogy magyar kézben őrizhessük meg a földet, az a garanciája, ha a magyar termelők tulajdonába jut – állította a kamara elnöke. Hozzátette: piaci áron, átlátható módon képzelik el az adás-vételt, melyhez a nemzeti bankos növekedési hitelprogram nyújthat például segítséget. Győrffy Balázs szerint nincs szükség törvénymódosításra sem, a jelenlegi szabályok alapján lehessen földtulajdonhoz jutni, „és így éppen a kis- és közepes gazdaságok szerezhetnek csak földet, hiszen 300 hektár a maximum, és akinek például már van 250, az csak 50-et vehet hozzá. És húszéves eladási tilalmat is javasolunk”.

A 300 hektáros limitet könnyen ki lehet játszani, a külföldiekkel való riogatás pedig átverés – így látja Ángyán József. – Valószínű, hogy a nagybirtokos cégek részvényesei, cégvezetői vagy azok rokonai „földművesként”, a jelenleg is törvényes 300 hektáros léptékben veszik majd meg a területeket úgy, hogy adott esetben a hozzájuk közel álló cég jelenleg is bérli azokat az államtól, vagyis jóval olcsóbban juthatnak hozzá – mondta lapunknak az exállamtitkár. – Egy kiterjedtebb családban vagy érdekkörben így (miután a földforgalmi törvény szerint sincs összeszámítási kötelezettség, közös földszerzési plafon) akár több tízezer hektárt is össze lehet szedni.

Ángyán úgy véli: az az érv, hogy azért kell az állami földeket sürgősen eladni, mert így nem tudják a külföldiek megszerezni, lélegzetelállító átverés, a közvélemény szemérmetlen félrevezetése. – Az állam miért nem például egy demográfiai földprogram keretében, a gazdálkodást és több gyermek világra hozását-fölnevelését vállaló fiatal magyar pároknak, illetve helyben élő, gazdálkodó családoknak adja jutányosan, tartós bérbe a földjét? Az államot akarata ellenére nem lehet semmilyen módon rákényszeríteni az értékesítésre, ami viszont éppen a magánforgalomban (hazai mércével mérve megfelelően magas árajánlat esetén) sokkal könnyebben megeshet.

Ezek is érdekelhetik