Közélet

2015.07.07. 14:34

Csobbanás a Drávában - derékig a hűsítő habokban

Barcson van Somogy megye egyetlen szabadvizes drávai strandja, mely jó minősítést kapott a közelmúltban a környezetegészségügyi hatóságoktól.

J. G.

Olyan tiszta a víz, hogy kis túlzással akár ihatnék is belőle – mondja az egyik fürdőző férfi, aki épp derékig merül a hűsítő vízben. – Kicsit olyan érzés, mint a Balatonnál, csak épp sokkal közelebb van. Kicsit arrébb gyerekek építenek homokvárat az alacsony vízben. A parti homokban előkerült a műanyag kislapát, vödör és egyéb felszerelések. Az anyuka mosolyogva napozik a közelben, kíváncsian várja, milyen alkotás születik a kis kreatív építőművész jóvoltából. Somogy megye egyetlen szabadvizes drávai strandja Barcson van.Barcs drávai strandja jó minősítést kapott a közelmúltban a környezetegészségügyi hatóságoktól, így a fürdés semmilyen egészségügyi vagy egyéb kockázattal nem jár. A strandolók biztonságát vigyázzák, dolguk eddig szerencsére nem sok akadt.
– Buli van! – kiáltja torka szakadtából egy tinédzser fiú, miközben nekifutásból a vízbe rohan, majd nevetve bukkan fel az alig derékig érő folyóból. – Szuper a víz, nem is olyan hideg, mint amilyennek elsőre tűnik. A bejáratnál minden nap jelzik a levegő és a víz hőmérsékletét is: a hőségben a sebesvízű folyó hőfoka jóval 20 fok fölé emelkedik. A kiírás szerint az UV sugárzás 6,9 erősségű, a napon való tartózkodás időtartamát 20 percesre javasolják. Fürdeni 11-19 óráig lehet, a regulákról szintén a bejáratnál tájékoztatják a strandolókat.

Teltház a barcsi gyógyfürdőn

Egy talpalatnyi hely sem maradt a törölközőknek a Barcsi Gyógyfürdő- és Rekreációs Központban. A medencék zsúfolásig teltek, rengetegen kerestek enyhülést a vízben a kánikulában.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Teltház a barcsi gyógyfürdőn
[/caption]
A strand kiemelkedő forgalmat bonyolított mindennap: péntekenként és szombatonként is rengetegen váltottak jegyet, de a vasárnapok igazán kiemelkedőek, ilyenkor közel kétezren választják a barcsi komplexumot.
De nem csak a belföldi, hanem a horvát vendégek is szép számmal érkeztek.

Címkék#barcs

Ezek is érdekelhetik