Közélet

2015.08.24. 16:04

Hárommilliárdból dübörög új gépekkel a Magyar Közút

A Magyar Közút országosan közel hárommilliárd forint támogatás felhasználásával valósította meg technológiai fejlesztéseit az elmúlt időszakban, Somogyban csaknem 330 millió forintot költött el. Kilenc gépet állítottak munkába és egy 2500 tonnás sótárolót hoztak létre Kaposváron.

Harsányi Miklós

Bár a szakemberek minőségi javulást remélnek a korszerűsítéstől, a közúti ipartestület megyei képviselője szerint a fejlesztés csak részeredménynek tekinthető. Amíg nem jut elég pénz a gyatra minőségű bekötőutak felújítására, s nem készül el a megyeszékhelyet az autópályával összekötő új szakasz, addig a somogyi autósok nem éreznek átütő változást a helyi közlekedésben.



– Az országban 163 új eszközt szerzett be a Magyar Közút, s hat nagy kapacitású sótároló is épült – összegzett hétfőn kaposvári sajtótájékoztatóján Németh Zsolt, a szervezet megyei igazgatója. – A beruházással megyénkben is nő a hatékonyság, s kedvezőbbé válik a járműpark összetétele.

A társaság Dombóvári úti telephelyén sorakoztatták fel a közelmúltban üzembe állított berendezéseket. Az önjáró ároktisztító gép naponta akár 400-500 méternyi területet képes rendbe tenni, a modern rakodón kívül kisebb útfelületek aszfaltjavításakor használt berendezést is megmutatták a sajtó képviselőinek.
Schneider Tibor, a Magyar Közút megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője elmondta: nagy segítséget jelent a szintvezérelt feladatok ellátására alkalmas aszfaltmaró és az aszfaltterítő, mely egy-öt méter szélességben képes a melegaszfalt eldolgozására.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Új gépekkel dübörög a Magyar Közút
[/caption]
Lapunk kérdésére – miszerint hogyan mutatkozik meg a somogyi utakon, illetve a közlekedésben a mintegy 330 millió forintos megyei fejlesztés – Németh Zsolt kifejtette: ezek a gépek üzembiztosabbak lesznek. A régi eszközökkel ellentétben a munkaidők nagy részét a munkaterületen töltik, így javul a hatékonyság, s a költségkeretüket gazdaságosabban felhasználhatják. S új munkaerő felvételére is sor kerülhet, hiszen nemcsak a gépeket cserélték ki, hanem új berendezéseket is beszereztek.
Schneider Tibor üzemeltetési és fenntartási osztályvezető a fejlesztéstől minőségi javulást vár.

– Az jó, ha új gépeket használ a Magyar Közút Somogyban, így a szakemberek gyorsabban reagálhatnak a problémákra – emelte ki érdeklődésünkre Mészáros Ákos, a közúti szolgáltató-ipartestület megyei elnökségi tagja. – Az autósokat elsősorban nyilván az foglalkoztatja: mikor szűnnek meg az idegesítő kátyúk és egyéb úthibák, mikor lesznek normálisan járhatóak az alsóbb rendű utak is?

Mészáros Ákos kifejezetten gyenge minőségűnek tartja egyebek mellett a somodori, illetve a somogyacsai út állapotát, s szerinte örökzöld problémának számít a 67-es út, melyre ráférne a bővítés és felújítás. A szakember hangsúlyozta: több kormány is megígérte már a beruházást, előbb-utóbb talán nyugvópontra jut az ügy, s hosszas várakozás után végre felvonulnak az érintett szakaszon a kivitelezők.

Gazdasági érdek

Mészáros Ákos szerint érdemes értékelni minden olyan fejlesztést, amely a közlekedés egészét szolgálja. Csakhogy a karbantartást, illetve fenntartást célzó technológiát véletlenül sem szabad összekeverni az útépítéssel, felújítással. Mely alapvetően befolyásolhatja a megye, s a régió gazdasági-társadalmi fejlődését. Több cégvezető és gazdasági érdekvédelmi szervezet vezetője szerint egyfajta mulasztásos állapot szenvedő alanyai vagyunk. Amit a nagypolitika korábban elmaszatolt, hihetetlen kiesést okozott a somogyi gazdaságnak. Már, már unalmasan hangzik Kecskemét, Székesfehérvár vagy épp a győri példa: a nagyvárosok könnyű megközelíthetősége alapvető érdek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!