Közélet

2015.08.08. 17:11

Nem sztrájkolnak, inkább tárgyalnak a jövőjükről

– Kaposváron nem került szóba egyelőre a sztrájk gondolata, a csatlakozás az országos kezdeményezéshez, miszerint szeptemberben bezárnák a bölcsődéket – tudtuk meg Varga Magdolnától, a SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény igazgatójától.

Márkus Kata

– Kaposváron nem került szóba egyelőre a sztrájk gondolata, a csatlakozás az országos kezdeményezéshez, miszerint szeptemberben bezárnák a bölcsődéket – tudtuk meg Varga Magdolnától, a SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény igazgatójától.



A kérdés azt követően vetődött föl, hogy a hvg.hu megírta: a kormány a Kúriához fordul, miután a szociális dolgozók szeptemberre tervezett sztrájkjukban bezárnák a bölcsődéket és a hajléktalan szállókat is. A Fővárosi Törvényszék ugyanis jogerősen a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság javára döntött a sztrájk esetén nyújtandó, még elégséges szolgáltatások tárgyában.

A Napi Gazdaság szerint Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a bírósági döntés értelmében nem alapszolgáltatás sem a bölcsődei, sem a hajléktalanellátás. Ez azt jelenti, hogy „sztrájk esetén be lehet zárni a hároméves kor alatti gyerekek nappali ellátó intézményeit, mint ahogy a hajléktalanok nappali melegedőit is”.

– A hír most látott napvilágot, időnk se volt megbeszélni a helyzetet – reagált megkeresésünkre Varga Magdolna –, ezért egyelőre nem került szóba, hogy Kaposvár csatlakozna a sztrájkhoz. Azt viszont elmondhatom, hogy a dolgozók nagy része továbbra sem elégedett se az ágazati bérpótlékkal, se a most júliustól novemberig megítélt bérkiegészítéssel! Sajnos előfordult, hogy 20 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező dolgozó nem is kapott a bérkiegészítésből. Itt az alacsonyabb végzettségű dolgozókra gondolok, akiknek jelenleg a nettó bérük 80 ezer forint körül mozog.
Varga Magdolna kiemelte, egyenlőre tárgyalásos módszerrel szeretnék tudni, mi lesz az életpálya modell bevezetésével, annak tartalmával, vagyis mi lesz a jövőjükkel?

Megkérdeztük a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetét is, tervezik-e bezárni az általuk üzemeltetett kaposvári hajléktalanszállót. Boldizsár Szilvia szakmai vezető szerint a vöröskereszt somogyi szervezete nem tervez csatlakozást a sztrájkhoz, tehát az intézményt sem zárja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!