Közélet

2015.10.25. 13:13

Frau Luther alacsony alkoholfokkal

„A barátok boldogságot, a legjobb barátok sört hoznak az életünkbe” – akár a hitvallása is lehetett (volna) ez az idézet a Lutherfesztnek a balatonszárszói evangélikus konferencia- és missziói otthonban.

Fónai Imre

Frau Luther – e névvel direkt erre az alkalomra kreálta kézműves sörét a magyarhertelendi manufaktúra, mely olyan sörfélékről nevezetes, mint például a Kapucinus, a Szeplőtelen, a Söröstyén, vagy a Nem vagyok én apáca. Hatvan napig érlelik, pasztőrözés és tartósítószer nélkül, s három hétig fogyasztható – hallottuk a söreik titkát, valamint hogy „ettől aztán biztosan nem fájdul meg a fejed”. A Frau Luther megalkotásakor arra is ügyeltek, hogy ne legyen nagyon magas az alkoholfoka, hölgyek is szívesen kóstolják.Róth Zoltán személyében vándor sörfőzővel is találkoztunk („Ahol befogadnak, ott főzöm le a receptjeimet”), Frau Lutherről, Luther Márton feleségéről, Kathrin von Boráról pedig azt tudhattuk meg, hogy kora gyógyszerkészítő, vállalkozó családanyája volt, az előadó Luthertől idézte azt, hogy „Van valamim, ami se a pápának, se a püspököknek nincs, feleségem és törvényes gyermekeim”, azaz Luther „saját életével is a reformátori szemléletet hirdette”. Sokakon a fesztivál pólóját láttuk, azzal a Luthernek tulajdonított idézettel, hogy „Haza se megyek addig, míg csak az új sör el nem készül”.

A Lutherfeszt látogatóit ilyen veszély nem fenyegette, több mint tíz féle kézműves sörkülönlegességből válogathattak, a zirci ciszterci apátok is elküldték nedűiket (csak nemrég újították föl a sörfőzés 1735-től írott hagyományát és máris akkora az érdeklődés a sörük iránt, hogy nem győzik), malac is forgott hozzá nyárson, játszott Ferenczi György és a Rackajam, vagyis megállapíthattuk, hogy ezek az evangélikusok tudnak élni!

Ezek is érdekelhetik