Közélet

2015.10.04. 15:27

Gőzerővel építik a kerítés a horvát határon, feszült a helyzet

A folyamatosan lebegtetett határzár eshetősége, valamint a naponta akár többezer menekült érkezése Barcsra nem túlzottan segíti a horvát-magyar gazdasági kapcsolatok fejlődését. A barcsi vállalkozók azt mondják: egyelőre nincs fennakadás a napi munkában.

J. G.

 – A napokban egyeztettem a cukorrépa szállításról a verőcei cukorgyárral, és minden a korábbiak szerint, ütemezetten halad, október közepén megkezdjük a szállítást – mondta lapunknak Rideg Gábor a Dráva Coop Zrt. ügyvezetője, a Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesületének elnöke. – Minden ősszel több száz teherautónyi magyar cukorrépát vásárol fel a horvát cukorgyár, és úgy tűnik, s a menekülthelyzet ellenére sem várható ebben fennakadás.A feszült politikai helyzet sem befolyásolja kedvezőtlenül a horvát gazdasági partnerséget. Hasonlóan látja a Somogy Megyei Vállalkozói Központ is: a szervezetnek jelenleg is van futó, a horvát-magyar határon átívelő, közös uniós pályázata viroviticai és kaprocai parnerekkel, több horvátországi szolgáltatóval. – Közös érdekünk a határmenti gazdasági kapcsolatok élénkítése, és ehhez  elengedhetetlenül fontos az együttműködés – mondta Kocsis Tibor barcsi irodavezető. –  Ezek jelenleg is működnek, sőt növekszik az aktivitás. A következő hetekben közös horvát-magyar programok kezdődnek határon innen és túl.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Gyékényesre szombaton is tömegével érkeztek a menekültek, fotó: Hajrá Zákány FB
[/caption]

Turisztikai szempontból ugyanakkor valamelyest már látszik a menekültválság hatása: kevesebb horvát szót hallani a dél-somogyi fürdőkben és vendéglátóhelyeken. Néhány horvát csoportot lemondtak a szálláshelyeken, a visszaesést azonban nem minősítik jelentősnek a megkérdezett idegenforgalmi szakemberek.


Csak szombaton hatezren jöttek

Összesen 6056 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt szombaton. Éjfélig 176 ezer 113 menedékjogi kérelmet regisztráltak, szombaton 53 kérelem érkezett, tranzitzónában azonban nem regisztráltak ilyet. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítás végrehajtása érdekében szombaton hat külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe.
Információink szerint több vonat is indult Hegyeshalom felé a hétvégén Zákányról. Közben gőzerővel építik a határon a lezáráshoz szükséges kerítést. A munkálatokról a Magyar Honvédség videót is közzétett a Youtube-on. Barcsra szombaton és vasárnap sem érkeztek menekültek.

Ezek is érdekelhetik