Közélet

2015.10.08. 17:09

Ötöst kapott a művésznő a rendhagyó irodalomórán

Keveseknek adatik csak meg, hogy élőben hallhassák a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselőjét, Tóth Krisztinát. Márpedig ebben az élményben lehetett része azoknak az érdeklődő középiskolásoknak, akik csütörtökön a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium felé vették az irányt.

Fenyő Gábor

Hagyomány már, hogy a Munkácsyban rendhagyó irodalom órákat rendeznek a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság hathatós segítségével, ahol neves kortárs magyar költőkkel, írókkal találkoz(hat)nak a diákok. A legutóbbi rendhagyó irodalomóra tényleg rendhagyó volt. Az egyik érettségi tételt adták ugyanis a művésznőnek, amely úgy szólt: mutassa be Tóth Krisztina munkásságát.– Versekkel kezdtem, s az elmúlt bő negyedszázadban tíznél is több verseskötetem jelent meg. Az utóbbi években került előtérbe a próza – mondta amolyan rövid bemutatkozásként Tóth Krisztina költőnő és írónő, tankönyvíró, aki a Színház és Filmművészeti Egyetemen kortárs magyar irodalmat tanít.

A művésznőt már régi ismerősként köszöntik Somogyban a Kaposvárhoz közeli Bárdudvarnokon a hagyományos nyári üvegszimpóziumon.
– A gimnáziumi évek alatt a szobrászat érdekelt leginkább. Harminc évesen tanultam meg az üvegezést, a bárdudvarnoki rendezvény pedig annyira megfogott, hogy az elmúlt majd egy évtizedben egyszerűen „odaszoktam” – folytatta Tóth Krisztina.

A könyveit nemcsak Magyarországon, hanem a határainkon túl is jól ismerik. A 2006-ban megjelent Vonalkód című könyvét – ez volt az első prózai kötete – 14 nyelvre fordították le. Több olyan könyvet is írt, amelyek a gyermekeknek szólnak.
– Az egyik kedvencem az Anyát megoperálták. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történet egy édesanyáról szól, aki rákos. Megpróbáltam humoros, könnyen emészthető formába önteni, s természetesen happy and-del zárul – mesélte Tóth Krisztina.

A rendhagyó „érettségit” ötösre értékelte a művésznőt faggató Baloghné Bíró Mária, a házigazda Munkácsy Mihály Gimnázium tanárnője, a többi középiskolai irodalomtanár pedig még egy csillagot is javasolt hozzá.

A londoni mackók

2003-ban mutatták be Angliában Tóth Krisztina „A londoni mackók” című kötetét. A könyvbemutatóra vele tartott az akkor még öt éves fia is.
Egy szöszi kislány olvasott fel részleteket a könyvből. Amikor lejött a színpadról, a fiam megvárta az ajtónál, majd általános meglepetésre egy hatalmasat rúgott a kislányba – idézte fel a történteket Tóth Krisztina.
Az elkészült történeteket mindig gyermekével osztotta meg elsőként az írónő, akinek egyébként akkoriban nem nagyon tetszettek. Idő kellett hozzá, míg megértette, hogy ezek a versek, novellák nemcsak kizárólag neki szólnak.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik