Közélet

2015.10.06. 14:02

Prima-díj: soha ennyi ajánlás nem érkezett még

Kilencedszer adják át a Prima somogyi díjakat. Tíz személy neve szerepel a listán, jövő hétig lehet voksolni a jelöltekre.

Harsányi Miklós

– Soha ennyi ajánlat nem érkezett, mint most, egyre népszerűbb az elismerés – közölte Daxner Gábor, a VOSZ megyei elnöke kedden kaposvári sajtótájékoztatóján. – Öröm, hogy megyénk bőségesen rendelkezik olyan művészekkel, közéleti személyiségekkel, akik közül a következő 15-20 évben is lehet Prima-jelölteket találni.



Demeter György, Rumszauer Miklós, Kubatov Antal, Bellai Zoltán, Csapody Balázs, Gombos Péter, Dabóczi József, Rostás László, Bertalan Péter és Turi Endre neve szerepel a megyei Prima-jelöltek listáján. A közönség szerdától egy hétig, október 14-én délig szavazhat: a [email protected] e-mail címen, illetve személyesen vagy levélben a VOSZ-központ címén (7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 50.) Lényeges tudnivaló: egy címről egy szavazatot fogadnak el. Az a jelölt kapja a 250 ezer forintos közönségdíjat, akire a legtöbben szavaznak. A zsűri így kilenc jelölt választja ki a három Prima-díjast, ők személyenként nettó egymillió forintot kapnak.

Daxner Gábor azt mondta: meglepetést akarnak mindenkinek, az utolsó pillanatig titokban marad a díjazottak neve. Az ünnepélyes díjátadó gálaestnek jövő csütörtökön este a Csiky Gergely Színház ad otthont.

A jelöltek

Demeter György röplabdaedző. A kecskeméti kertészeti főiskolán és budapesti testnevelési egyetemen tanult. Kiemelkedő eredményei játékosként: Európa-bajnokság 8. hely, magyar bajnok, kétszeres török kupa második. Egyesületi vezetőedző Kaposváron, korábban Törökországban és Kazinbarcikán  is dolgozott. Legjobb eredményei edzőként: tizenegyszeres magyar bajnok, illetve többszörös Magyar Kupa-győztes, Balkán, továbbá Török-kupa győztes. Tizenkétszer választották az év edzőjének.

Rumszauer Miklós plébános. A 11 hónapos katonaság után a pécsi jogi egyetemen szerzett diplomát, Kaposváron lett ügyvédjelölt. Teológiai tanulmányait Budapesten végezte, később Rómában Pápai Gergely Egyetemen tanult kánonjogot, ezt Veszprémben és  Kaposvári Egyetemen tanítja. Emellett pasztorálpszichológiát, valláslélektant is előad. PhD-ösztöndíjasként Rómában tanult, 2003-tól a kaposvári  Szent Margit-Szent József plébánosa.

Kubatov Antal tanár. Diplomájának megszerzése után, 1980-tól, két év kihagyással a kaposvári Táncsics Gimnázium matematika tanára. Nem csupán szaktanárként, osztályfőnökként és pedagógusként is az elhivatottság, a diákok tisztelete és szeretete valamint kivételes szakmai igényesség jellemzi munkáját. A matematikai közéletben aktív szerepet vállalt és alakítja azt. Iskolájának meghatározó szerepe volt a speciális matematikai tagozat alapításában, működtetésében.

Bellai Zoltán református lelkész. Teológiai tanulmányait a budapesti Református Theológiai Akadémián folytatta, 1975-ben kapott lelkészi oklevelet. 1990-től részt vett a csurgói református gimnázium újraindításában. 1992-2000 között az új alapítású kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református iskola igazgatótanácsának elnöke, 2004-ig az intézmény lelkész-igazgatója. Tevékeny részese volt a kaposvári református idősek otthona létrehozásának.

Csapody Balázs séf. Kisgyermek kora óta a Balaton mellett él, s ott dolgozik, mint a somogyi és a balatoni vendéglátás nagy szerelmese. A siófoki Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett, s felsősfokú vendéglátó menedzserként végzett Budapesten. 1992-ben bérbe vette, s 1997-ben megvásárolta a balatonszemesi Kistücsök Éttermet. Elnökségi tagja a Dél-balatoni borút egyesületnek, s alelnöke a Magyar Bocuse d'' Or Akadémiának.

Gombos Péter olvasáskutató. Zala megyében született, Kaposvárra a tanítóképző miatt került, nagyjából negyedszázada él Somogyban. Magyartanári, s magyar szakos bölcsész végzettséget szerzett Szombathelyen, illetve Miskolcon. Jelenleg a Kaposvári Egyetem oktatója. Kutatási területe a gyermekirodalomhoz és az olvasáshoz kapcsolódik, doktori disszertációját gyermekirodalomból írta. Három éve elnöke a Magyar Olvasástársaságnak.

Dabóczi József építész, ötvösművész. A Somogytervnél dolgozott, Marcali főépítésze öt évig volt. Lakó-, középületeket és családi házakat tervezett, s városrendezéssel is foglalkozott. Első kiállítása 1971-ben volt Kaposváron, rézdomborításaiból közel 50 egyéni kiállítást rendezett és kollektív tárlatban is részt vett. Holokauszt- és II. világháborús emlékműveket is készített. 2000-től kaposújlaki, 70. születésnapján a község díszpolgára címet kapta meg.

Rostás László kardiológus főorvos. A gyakorló orvosi pályát a Tolna Megyei Kórház Belgyógyászati Intenzív és Kardiológiai Osztályán kezdte, s ott dolgozott 1991-ig. Ezután Mosdóson a kardiológiai osztály osztályvezető főorvosa volt, szeptemberben ment nyugdíjba. A klinikai kardiológián belül szűkebb szakmai érdeklődése a szív ritmuszavarainak diagnosztikája és therápiája. 2006-tól a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kurátora.

Bertalan Péter történész, politológus. 1992-től vesz részt a felsőoktatásban. Oktatott tárgyai között a szociálpolitika, a politológia, a nemzetközi kapcsolatok a 20. században is megtalálható. A doktori iskolában HR és az ezt érintő szociálpolitika területek gesztorálásával foglalkozik. A Pécsi Egyetem Oktatás és Társadalom Doktori Iskolájában is témavezetőként tevékenykedik. Az elmúlt 23 év alatt közel 150 tanulmányt publikált, s szerzője, illetve társszerzője tíz kötetnek.

Turi Endre néptáncpedagógus. Számos, városunkban is nagy sikerrel bemutatott folklór, illetve táncszínházi, továbbá kortárs alkotás, s drámai színházi darabokban való táncos és alkotói munka is fűződik a nevéhez. Gyerekkorát Gyékényesen töltötte, ott kezdett néptáncolni, 1981-től Kaposváron a Somogyi Aprókban, ezután a Somogy Táncegyüttesben folytatta. Néptáncpedagógus diplomát is szerzett. 2002-től a Somogy Táncegyüttes koreográfusa, művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!