Közélet

2015.11.13. 17:23

Növelnék az állományt, de sokba kerül a haltelepítés

Alapvetően az egyesület tőkéje határozza meg a haltelepítés mértékét, több szakember állítja: lényegesen nagyobb mennyiségű halat rendelnének, ha külön forrásra számíthatnának. Több egyesületnél mégis azzal vigasztalják magukat a vezetők, ha legalább annyira sikeres lesz a következő idény, mint amilyen az idei volt, akkor már nem lehet túl sok ok a panaszra.

Harsányi Miklós

Az egyik Kaposvár környéki tó vezetője arra panaszkodott: magasak az üzemeltetési költségek. Sok helyen lejárnak a vízhasználati engedélyek, s egyéb kiadások is terhelik a költségvetést. Így döntően a tagdíjakból és a rendezvényekből származó bevételből rendelhetnek halat. Elismerte: olykor előfordul morgolódás, amikor egyes tagtársak a telepített halmennyiség növelését sürgetik. Rövid számolás után azonban rádöbbennek: a pénzügyi keret, s ezzel együtt a mozgástér meglehetősen szűk.



– Abban bízunk, hogy a halállomány jövőre is olyan lesz, amilyet a horgászok elvárnak – emelte ki Tormási István, a kisgyaláni horgászegyesület titkára. – Úgy gondolom, van alapja a bizakodásnak. Egyes horgászok már a karácsonyi halat próbálják megfogni, s erre jó esélyük van, hiszen szép az állomány, s igyekszünk folyamatosan gondoskodni az utánpótlásról. Negyven mázsa méretes pontyot telepítettünk a tóba, s ehhez ha hozzávesszük a 15 mázsa keszegfélét, akkor úgy gondolom, nem lehet panasz.
A jövő héten nagyobb mennyiségű – közel 20 mázsa – aprókeszeget is elhelyeznek, melyet elsősorban a ragadozók táplálékául szánnak. S bár a gyakori időjárásváltozás az utóbbi hónapokban is sűrűn okozott feszültséget, úgy tűnik, a szerencse most nem pártol el a pecásoktól.. A pontyon, amúron kívül csukát emelnek ki, s előreláthatóan keszegből is jókora felhozatal ígérkezik.

A Desedán eddig két részletben 252 kiló – 20-25 centi átlagméretű –, s 85 kilónyi – 15-20 centis – egynyaras süllőt helyeztek ki. A 67-es úti híd közelében zajlott a telepítés, s nem rendeltek el tilalmat.
Rozs Tamástól, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület titkárától tudjuk: hétfőn újabb 7000 kiló ponttyal folytatják a telepítést. Miközben gondoskodnak a süllő és csuka utánpótlásról, terven felül várhatóan további 2000 kiló ponty telepítését előrehozzák.
– Több horgász jelezte, hogy érdekli a telepítés – tudtuk meg. – Az egyesület korábban felkérte a tagságot, hogy vegyenek részt a haltelepítésben. Ez a hal átvételétől a mérlegellenőrzésen át a gépjármű kíséréséig terjed.

A fonyódligeti horgásztóba legközelebb tavasszal telepítenek pontyot, süllőt és harcsát. Tavaszi József elnök lapunknak elmondta: ötödik éve fogadják a horgászokat. A forgalomból körvonalazódik, hogy a hazai és külföldi pecások a szívükbe zárták a tavat. Megtudtuk: osztrák és német sporttársak is faggatják a vizet. S van olyan holland pecás, aki harmadik éve minden nyáron ellátogat a Balatonra, s a szabadság alatt mindennap belépőt vált a fonyódligeti tóra.

Fegyelmi ügy

– Bármilyen időszakról is legyen szó, nagy hangsúlyt helyezünk az előírások betartatására – emelte ki Dékány Andor, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke. Hozzátette: tavaly két fegyelmi ügyet tárgyaltak. Tilalmi időben horgászott két tagtársuk, s a büntetésük egy éves eltiltás volt. Az idén nem indítottak ezen a jogcímen eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!