Közélet

2016.02.17. 16:16

Tíz éve bezárt, de még megmenthető lenne a nagybajomi fürdő

A nagybajomi polgármester reméli, hogy a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban akad majd pályázat, melynek segítségével életet lehet lehelni a létesítménybe.

Vas A.

Állítólag ebek és kamera őrzi, de a csepergő esőben a kutya sem kíváncsi ránk, ha akarnánk, könnyedén átléphetnénk a lazán beláncolt kapun. A mobilvécé lelopott ajtaja sem a szigorú biztonságra utal, persze inkább az lenne a meglepő, ha érdemi mozgást látnánk a tíz éve bezárt nagybajomi fürdő környékén. Pedig amikor 2004 augusztusában átadták, úgy tűnt, a kisváros egyik komoly kiugrási lehetősége valósult meg, s eleinte valóban ki lehetett tenni a telt ház táblát a létesítményre, hiszen még Kaposvárról is tódult a nép. Aztán egyik pillanatról a másikra bedőlt a beruházás, s kevesebb mint két esztendő után előbb karbantartási munkákra hivatkozva zárt be a fürdő, majd hamar kiderült, komoly financiális problémákkal küzd az üzemeltető cég, mely ellen felszámolás is indult.



Pedig a Boronka Thermál Villapark Rt. nagy tervekkel érkezett a településre a kétezres évek elején: a cég eladó fürdőt, s hozzá a majdani fejlesztésekhez elegendő területet keresett, s így akadt az 1967-ben megnyitott, s 1994-ben bezárt, nyitott medencés létesítményre. Az önkormányzat 52 millió forintért adta el a fürdőt, s körülötte a 34 hektáros területet, ezután kezdődött meg a közel hatszázmillió forintos beruházás, melyhez a Széchenyi-terv pályázatán 153 milliót sikerült nyerni. A költség nagyobb részét viszont saját erőből és banki hitelből fedezte a cég – utóbb ez lett a veszte. A fürdő persze megépült, – jakuzzival, kisgyermek pancsolóval, kiúszó élménymedencével, pezsgőfürdővel, sodrófolyosóval, masszázsszobával, szoláriummal, finn, gőz- és aromaszaunával –, s mellette két mintaház is, sőt, 16 telket is kialakítottak, s mindenki reménykedett, akad rájuk hazai vagy külföldi vevő-befektető.

– A kivitelező remek munkát végzett – mondja Czeferner Józsefné, a kisváros polgármestere –, hiszen tíz éve ugyan bezárt a létesítmény, s kívülről néhány helyen már kikezdte a rozsda, ám a görög részt a szoláriummal és a szaunákkal már ma be lehetne indítani, csak fel kellene kapcsolni a villanyt.
Ehelyett viszont a természet lassan visszafoglalja a külső medencét, s a diszkó is kezdi megadni magát az elemeknek. A fürdő ugyanis 2006 májusában, a fejlesztés második ütemének utolsó szakaszában bezárt: kiderült, a Boronka Rt. rosszul mérte fel az üzemeltetési költségeket, másfél év alatt csak a gázszámla meghaladta a húszmillió forintot, s a jegyárbevételek nem fedezték nemhogy a hiteltörlesztést, de még a napi működtetést sem. A hitelállomány 660 millióra nőtt, emellett 70-80 milliós beszállítói tartozást is felhalmoztak – a cég vezetése ekkor még reménykedett, hogy 180-200 milliós magántőke-bevonással sikerül megelőzni a csődöt, ám a projekt hamarosan bedőlt. Többek között, mert a helyi takarékszövetkezet is kihátrált mögüle, elbukva a több mint 300 milliós kintlévőségét. De pórul járt az önkormányzat is, mely tíz százalékkal rendelkezett a tulajdonos cégben.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Timax Kft. nem mondott le véglegesen a terveiről
[/caption]
A takarék tulajdonrészét az akkori hírek szerint a dombóvári fürdőben érdekelt Gunaras Rt. vette volna meg egy forintért, az üzletből azonban nem lett semmi. A Boronka Rt. vezetése még ekkor is optimistán nyilatkozott, s a 31 szobásra tervezett szálloda 110 szobásra bővítéséről ábrándoztak még akkor is, amikor megkezdődött a felszámolás.
– Gondoltunk rá, hogy megvesszük – állítja Czeferner Józsefné –, a felszámoló egyszer 260 millióra vitte le az árat, de a képviselő-testület nem támogatta az ötletet.
Így aztán a Timax Kft. vette meg végül a létesítményt és a 34 hektárnyi földterületet – a két mintaüdülőt pedig helyiek vásárolták meg, az egyik jelenleg is lakott –, s a hat évvel ezelőtti hírek szerint milliárdos beruházást tervezett, melyhez a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól a fürdő fejlesztésére 450 millió, a szállodára pedig 282 millió forintot nyert. Utóbbit az apartmanházakkal együtt nyolcvan szobásra tervezték, az üdülőközpontban egyszerre kétszáz vendéget tudtak volna fogadni. Tanulva a korábbi óriási rezsiköltségből, a fűtést a termálvízzel oldották volna meg, s hogy ne legyenek kapacitásproblémák, egy új, 43-46 fokos vizet adó új kutat is fúrtak volna. Az orosz hátterű cég elvileg 2011-ben kezdett volna építkezni, ám a hírek szerint a gazdasági válság elvitte az egyik tulajdonos vagyonát, így a projekt ismét parkolópályára került. A hírekbe évekkel később már csak mint a legnagyobb somogyi adósok egyike került be a fürdő: az adóhivatal felé is több mint százmillióval sáros maradt a Boronka Rt.

– Szerencsére a Timax Kft. nem mondott le véglegesen a terveiről – jegyzi meg a nagybajomi polgármester, aki reméli, hogy a jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban akad majd pályázat, melynek segítségével életet lehet lehelni a létesítménybe. – Nagy szükségünk lenne rá, hiszen nemcsak növelné a város vonzerejét, s munkahelyeket adna, de az oktatásban is óriási segítséget jelentene: jelenleg Nagyatádra járnak a helyi gyerekek úszni, amikor itt áll a város határában egy fürdő, mely megépültekor a legmodernebbnek számított a megyében.

Információink szerint a tulajdonos kft. nem elsősorban turisztikai célokra hasznosítaná a létesítményt, hanem a 34 hektáros területen apartmanházakból álló modern idősek otthonát építene fel, melynek wellnessrészlegeként működne a fürdő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!