Közélet

2016.03.02. 05:15

Gondolkodás nélkül ugrott pecatársa után a 74 éves életmentő

Hetvennégy éves lesz, tizennyolcszor műtötték, többek között a szívével, az egyik kezét nehezen mozgatja és néha botot kell használnia a járáshoz. Ilyennek képzelnének önök egy életmentőt? Márpedig a siófoki Péterffy Jenő ilyen és életet mentett: utánaugrott egy, a 4-5 fokos, 2-3 méter mély Sió vizébe esett horgásztársának és kimentette.

Fónai Imre

– Eszembe sem jutott a félelem; egyedül nem sikerült volna, csak Isten segedelmével – mondja Péterffy Jenő, aki így eleveníti föl a néhány napja történteket: – A szokásos helyemen pecáztam a Sió-parton, most, hogy engedik a Balatont, jó a fogás. Egy kiliti horgász jött arra pecabottal a hátán, vödörrel a kezében és hogy kikerüljön bennünket, felment a rézsűre.A partoldalon azonban megcsúszott és beleesett a Sió vizébe. Elkezdett kiabálni, hogy nem tud úszni. Nagy a víz, folyik a Sió, mégse sokat gondolkodtam, levetettem a kabátom és már ugrottam is. Nagyon nehéz volt fönntartani és úszni is, láttam, hogy egyetlen menekvésünk van: ha el tudom húzni a duzzasztó kerítéséig. Ha elérjük, megmenekülünk, ha nem, mindkettőnket elsodor a víz – gondoltam. A kerítésnél egy horgásztársam segített megtartani Karcsi barátomat (előtte talán egyszer ha láttam, azóta barátok lettünk, egyszerre ünnepeljük a „második születésnapunkat”), közben már szóltak a mentőknek és a rendőröknek, aztán nagy nehezen partra húztak bennünket.

Az idős életmentő a kórházban infúziót kapott, korábbi szívműtétjére való tekintettel is megfigyelték egy darabig. – A családom megtiltotta azt is, hogy a Sió közelébe menjek, de muszáj volt újra lemennem oda, ahol ez történt – árulja el Péterffy Jenő, aki több, mint tíz évvel idősebb kimentett horgásztársánál; dolgozott korábban a vízügynél is, és éppen a Sió tartozott hozzá. – Belenéztem a vízbe, ott és akkor azt mondtam: újra ugornék. Akkor nem tudnék többé soha visszamenni oda, ha hagytam volna, hogy elvigye a Sió a Karcsit. Az egyik rendőr azt mondta, felterjesztenek életmentő kitüntetésre, de nekem a legnagyobb kitüntetéssel az ért föl, amikor másnap Karcsi és felesége eljött hozzám, és megköszönte, amit tettem.

Egy mobiltelefont is hoztak az elázott, tönkre ment régi helyett. Köszönöm a rendőröknek, mentősöknek és a kórházi dolgozóknak, a kerítésnél segédkező pecás fiatalembernek és még egyszer, köszönöm Istennek, talán a tizennyolc műtét után ajándékul szánta nekem ezt a csodát...

Ezek is érdekelhetik