Közélet

2016.03.24. 16:39

Megerősödött a Kométa - átléphetik a 30 milliárdos álomhatárt

Anno még Kováts Imre képviselő (DK) javasolta, hogy érdemes lenne meglátogatni a kaposvári vállalkozókat, testközelből is látni, mivel foglalkoznak. Ennek volt az első állomása csütörtökön a Kométa 99 Zrt.-nél tett látogatás, amelyet a tervek szerint újabbak követnek majd.

Fenyő Gábor

Három évvel ezelőtt a Kométa 99 Zrt. dolgozóinak a száma nem érte el a félezret, az éves forgalma pedig 18,5 milliárd forint volt. Mára odáig jutottak, hogy újabb dolgozókra lenne szükségük: jelenleg 626 munkatársuk van, s további 74 kölcsönmunkást foglalkoztatnak, miközben a forgalmuk tavaly megközelítette, az idén pedig várhatóan már át is lépi a bűvös 30 milliárd forintot.



A somogyi megyeszékhely egyik legnagyobb foglalkoztatója, a Kométa 99 Zrt. – amely a minőségre és az egészségre esküszik, 2015-ben pedig az év munkáltatójának választottak Kaposváron – 150 ezer négyzetméteren terül el, s ebből 30 ezer beépített.
– Nem új, de jó üzemünk van – mondta érthető elégedettséggel Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető tulajdonosa. – A vágóhídunkon óránként 400 sertés tud átmenni; ez heti bontásban 15–20 ezret jelent az igényektől és a megrendelésektől függően. A dolgozói létszámot három állatorvos és további hét szaksegéd teszi teljessé. Az elmúlt három évben 444,5 millió forintot fizettünk a városnak adó formájában.

2013-ban a város is beszállt, hogy megmentse a város egyik legnagyobb és legrégebbi foglalkoztatóját, az akkor nagy bajban lévő Kométa 99 Zrt.-t – folytatta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Hogy egy vállalkozás jól működjön és sikeres legyen, ahhoz két dolog szükségeltetik: jó munkaerő és megfelelő piac. Három éve közel 40 százalékos tulajdonrészt szereztünk a Kométában, amely mára megerősödött, így a terveink szerint 2018-ban vagy 2019-ben fokozatosan megkezdődhet a város tulajdonrészének visszavásárlása. Nekünk is lesz tennivalónk, hogy megszépüljön a gyár és közvetlen környezete, megújuljanak a bekötőutak. A nem gondozott, rendezetlen környezet taszítja, a rendezett viszont vonzza a vásárlókat.

A tájékoztatók után a képviselő-testület tagjai a sajtó munkatársaival együtt gyárlátogatáson vehettek részt, ahol Horváth László termelési igazgatótól sok kulisszatitkot lehetett megtudni.
– A vágóhídra kerülő sertéseket gázzal kábítjuk el – kezdte Horváth László. – A kaposvári gyár nem az újak közé tartozik, mégis az élen jár. Miután a húsnál a frissesség meghatározó, ezért az a cél, hogy a feldolgozott sertés minél előbb a hűtőbe kerüljön. Ez általában 45–50 perces folyamat, Kaposváron azonban fele ennyire sikerült csökkenteni az időt: csupán 22–25 perc telik el, hogy a sertés a vágóhídról már feldolgozott állapotban a hűtőkbe kerüljön.
A Kométa 99 Zrt.-nél nem ismernek olyant, hogy maradék vagy szemét. Teljesen feldolgozzák a sertést; a csontokból például állati takarmány készül.

Múlt idő

Régebben elektromos sokkolóval kábították el a vágóhídon a sertéseket, ez azonban már múlt idő. A sokk hatására ugyanis gyakran „felrobbantak” a sertések erei, bevérzett a húsuk, s ezekből már nem lehetett igazán minőségi termékeket előállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!