Közélet

2016.05.12. 15:36

Módosítanák a Balaton-törvényt: kell-e aggódni?

Legalizálhatja az illegális partfeltöltéseket, szabad utat adhat új vízparti, a mederbe is benyúló beruházásoknak – a Népszabadság szerint akár ez is következhet a Balaton-törvény frissen benyújtott kormányzati módosító javaslatából. Akad ugyanakkor olyan vízügyi szakember, aki amondó: csupán technikai módosítást eszközölnek a 2017-es vizes világbajnokság előkészületei érdekében.

Fónai Imre

A Balaton-törvény jelenleg kategorikusan megtiltja a tómeder csökkentését, a partvonal megváltoztatását, a tómederbe benyúló állandó építmény létesítését. A módosítási javaslat megkönnyítené a partvonal átalakítását; a jövőben nem lenne szükség vízpart-rehabilitációs tanulmánytervre, csupán partvonal-szabályozási tervet kellene készíteni. A már meglévő vízpart-rehabilitációs terveket pedig kiemelt beruházás esetén nem kéne betartani, így a vizes világbajnokság tervezett balatoni létesítményeinél sem. Mint ismert, Balatonfüred lesz a nyílt vízi versenyszámok helyszíne.



Móring József Attila országgyűlési képviselő lapunk kérdésére azt mondta: szerinte nincs ok az aggodalomra, egyrészt mert egyelőre csak egy javaslatról van szó. – Több alkalommal felmerült az amúgy nagyon helyesen döntő mértékben korlátokat szabó Balaton-törvény módosítása – így Móring. – Az a jó jogszabály, amelyik ésszerű lehetőségeket is teremt. Márpedig egyes beavatkozásokhoz szükség lehet a szabályok enyhítésére is. Balatonmáriafürdő például több száz millió forintos beruházás révén egy sportstrand kialakítását tervezi. Sosem lehet azonban az álmukból valóság a törvény módosítása nélkül, úgy természetesen, hogy az alapvető, a Balatont védő korlátozások továbbra is megmaradjanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!