Közélet

2016.05.09. 16:08

PDSZ: az Államkincstár meg akarja félemlíteni a sztrájkolókat

Nagy Erzsébet szerint a pedagógusok kötetlen munkaidőben dolgoznak, így a munkáltató nem állapíthatja meg, hogy a sztrájk napján a tanár a teljes napra mentesült a munkavégzés alól.

A. V.

– Többszörösen törvénysértő, hogy az áprilisi pedagógussztrájk napjára a Magyar Államkincstár felfüggesztette a munkabeszüntetésben résztvevők társadalombiztosítási ellátását – mondta megkeresésünkre Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője azután, hogy az államkincstár levélben értesítette erről a pedagógusokat.A szakszervezeti vezető szerint a pedagógusok kötetlen munkaidőben dolgoznak, így a munkáltató nem állapíthatja meg, hogy a sztrájk napján a tanár a teljes napra mentesült a munkavégzés alól.
– A sztrájkot követő napon volt tanítás, amelyre a felkészülés egy része a kötetlen munkaidőben történhetett – magyarázta Nagy Erzsébet. – A sztrájk időtartamára a munkavállaló ugyan mentesült a munkavégzés alól, de ez nem vonatkozott a teljes napra, a tanárok a sztrájk miatt elmaradt tanítási, illetve foglalkozási órák után nyugodtan dolgozhattak. A törvény szerint, ha a sztrájk nem fedi le a teljes napi munkaidőt, mi alapján szünetel a biztosítás?

Más a helyzet a nem pedagógus státuszban dolgozók esetében, hiszen a jogszabály szerint biztosításuk szünetel a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, ám a sztrájktörvény alapján a jogszerű sztrájkban résztvevőket a munkabéren kívül minden, a munkaviszonyából eredő jogosultságok megilleti.
– A társadalombiztosítás ugyan alapesetben munkavégzéshez kötött, de semmiképpen sem juttatás, hanem jogosultság – jelentette ki a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője. – – Éppen ezért követeljük, hogy a MÁK vonja vissza ezt a rendelkezést, s hagyja abba az oktatásban dolgozók megfélemlítését.

Pedagógus kar: halasszák el a szakgimnáziumok bevezetését!

Már nem csak a természettudományos szakma, de a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) is tiltakozik a kormány szakközépiskolákat, illetve majdani nevükön szakgimnáziumokat érintő terve ellen, mely szerint az érintett intézményekben drasztikusan lecsökkentenék a közismereti tárgyak, ezeken belül is a természettudományi órák számát: szakmatípusonként ugyanis csak egy ilyen tantárgyat kellene tanulnia a diákoknak.

– A természettudományos tantárgyak csökkenése, helyenként megszűnése szembe megy a természettudományos műveltség növelésének korábban megfogalmazott szándékával – olvasható az NPK országos elnökségének nyilatkozatában –, emellett fennáll a veszély, hogy a természettudományos tantárgyak háttérbe szorítása miatt a tehetségesebb tanulók a szakgimnáziumok helyett a gimnáziumokat fogják választani továbbtanulásuk érdekében.
A kar szerint a közismereti óraszámok csökkentése és a szakmai óraszámok emelkedése komoly veszélyekkel járhat: a közismereti oldalon pedagógus álláshelyek szűnhetnek meg, míg a szakmai oldalon pedagógus hiány léphet fel, a diákok korai választási kényszere és az iskolatípusok közötti minden eddiginél nehezebb átjárhatóság komoly feszültségeket szülhet, ráadásul még mindig nem készültek el a kerettantervek, s ez komoly bizonytalanságot okoz a szeptemberben induló tanév munkájának megszervezésében. Éppen ezért az NPK azt javasolja, a gondosabb előkészítés és a nyugodtabb tervezhetőség érdekében halasszák el egy évvel a szakgimnáziumi rendszer bevezetését, vagy pedig tegyék lehetővé, hogy az intézmények önkéntesen vezethessék be a 2016-17-es tanévben a változásokat.
A pedagógus kar Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek a pedagógusok jövő év végén esedékes, utolsó béremelésére tett javaslatát – az intézményvezetők és a tankerületi igazgatók differenciáltan dönthessenek, ki, mennyit kap majd – is ellenzi. Az NPK álláspontja szerint, mivel egy korábbi törvény erről már rendelkezett, minden érintettnek a jogszabályban garantáltak szerinti emelést kell megkapnia. A szervezet egyúttal javasolja, a minisztérium teremtse meg a lehetőségét, hogy a kiemelkedő munkát végző pedagógusok minőségi és mennyiségi munkáját jutalmazni lehessen, s a pótlékok esetén legyen lehetőség érdemi differenciálásra.

Ezek is érdekelhetik