Közélet

2017.02.16. 10:29

Munkáshotel épülhet az ingázó dolgozóknak

Aláírták szerda délután a Foglalkoztatási Paktum együttműködési megállapodását: a városban összesen 843 hátrányos helyzetű munkanélkülinek akarnak álláslehetőséget biztosítani a következő négy évben. Stratégiai cél a versenyképes termelő, feldolgozó szektor, az erősödő gazdaság, s a keresletorientált képzés.

Harsányi Miklós

– Ezzel a programmal is azt a célt kívánjuk szolgálni, hogy valamennyi dolgozni akaró ember munkalehetőséghez jusson – emelte ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Hozzátette: néhány hete született döntés arról, hogy 1,2 milliárd forintot fordítanak erre a célra.
A találkozón jelen voltak azoknak a cégeknek a képviselői, akik segítenek abban, hogy mire képezzék ki majd a leendő munkavállalókat. A polgármester rámutatott: fontos tudni, melyik szakterületen van hiány, s milyen munkakörben tudják majd alkalmazni az álláskeresőket.



Munkáshotelek épülhetnek

Elhangzott: Kaposváron folyamatosan javult a foglalkoztatási helyzet, 1465-re csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Szita Károly a Németh István Programra utalva aláhúzta: a következő három év alatt 171 milliárd forint jut beruházásra, mely arra szolgál, hogy jobban éljenek a kaposváriak. S egy hamarosan megjelenő új pályázati lehetőségről is szólt: hamarosan munkáshotelek építésére nyílik lehetőség, ahol az ingázó dolgozók lakhatnak. Igény esetén a város pályázik a kiírásra.
– Azt akarjuk, hogy minél több álláskereső tudjanak elhelyezkedni – hangsúlyozta Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott. – Minden területen együttműködünk, segítünk.

Kiemelten foglalkoznak a szakképzéssel


Szabó Zoltán, a Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója vázolta a paktumban résztvevő szervezetek, cégek főbb feladatait. Varga József, a SKIK elnöke kijelentette: a kamara aktívan bekapcsolódik a munkába, s kiemelten foglalkoznak a szakképzéssel. Céljuk, hogy a kiválóan felkészült szakemberek helyben találjanak munkát, biztos megélhetést.
– Húsbavágó kérdés a foglalkoztatás – mondta Hollósy Tibor, a Kométa Zrt. ügyvezető-helyettese. – Az iparágunkban is tapasztalható munkaerőhiány, csakhogy nem mindegy, hogy milyen felkészültségű jelentkezők kopogtatnak a vállalkozásoknál. Most közel 700 dolgozónak adunk biztos munkát, de ebben a pillanatban mintegy 20 húsipari szakmunkást, targoncást és villanyszerelőt felvehetnénk. A bejelentett munkáshotel amúgy érdekli társaságunkat, jó elképzelésnek tartom: a dolgozók nagyjából 30 százaléka ingázó.
Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezető igazgatója szerint hosszú távon is lényeges üzenete van a kaposvári paktumnak: a vállalkozások igényeire alapozó képzés, továbbképzés nagy lendületet adhat a helyi gazdaságnak. Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója egyebek mellett a munkaerő-utánpótlást nevezte meghatározó feladatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!